搵工搵到好迷茫(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
11.5k 加 1.2k勤工
14個月糧
每半年出半個月花紅
40hrs@week, ot $90

對quit 左u,中6 grad 既我係咪算係咁
reject左個offer宜家有點後悔

喂彈過來丫
但點解當初你reject?

有朋友介紹份人工高d既工 但最後冇消息

都ok丫
咩工黎

聽hotline
14個月糧
每半年出半個月花紅

你有經驗?勞動工作?特別技能工?
咁既糧仲高過大學唔少乞食科fresh grad
屌你老母
見d鳩工 11-13k
份份都要sec int

咪係, 依樣真係太智障 ...

依家 D 公司間間都以為自己巴閉 , 雞碎咁多都話要 2nd in 太離譜

仲要其實好多都係求其叫一大堆人做完1st in就上去2nd in,心諗真係……唔係想請既,同1st in差唔多既,就唔好浪費大家時間啦

以前真係諗過來生不做政府工,但而家D私營咁搞法真係唔多想做私營

我見工都係D基層/前線,有份離職証明都唔夠,填份FORM都要2個以上咨詢人/以前份工上司等既資料,真係唔明白。

我都試過 仲要係間連自己office都冇既startup
份transcript真係俾條友驗屍咁驗
仲即刻上google search埋我住棟大廈咩樣

聽你地咁講好似公司愈廢愈多野搞 好似D學校愈廢愈多規舉咁
自己見過嘅就算外資大bank都係一黎就坐低傾計 你預見10次得1/2次係咩都未講就睇cert先

問咨詢人真係好on9, fg何來有上一間公司資料,又要非親屬關係,唔想搵工都打搞朋友
所以form一見到呢d都會空白,就算被迫填都填假資料
唔知係咪冇offer其一原因
屌你老母
見d鳩工 11-13k
份份都要sec int

咪係, 依樣真係太智障 ...

依家 D 公司間間都以為自己巴閉 , 雞碎咁多都話要 2nd in 太離譜

仲要其實好多都係求其叫一大堆人做完1st in就上去2nd in,心諗真係……唔係想請既,同1st in差唔多既,就唔好浪費大家時間啦

以前真係諗過來生不做政府工,但而家D私營咁搞法真係唔多想做私營

好心你就1st in, 2nd in一次過做埋啦, 大公司就話姐, 細公司就咪柒煩
14個月糧
每半年出半個月花紅

喂彈過來丫

都ok丫
咩工黎

聽hotline

即係會比人屌足9小時既
14個月糧
每半年出半個月花紅

喂彈過來丫

都ok丫
咩工黎

聽hotline

呢種工好似麻麻
唔怪之要出好d offer吸引人做
14個月糧
每半年出半個月花紅

喂彈過來丫

都ok丫
咩工黎

聽hotline

即係會比人屌足9小時既

好受氣做緊呢類pt
一聽完五月天
阿媽就返到黎
即刻開始鬧人
我想返工啊

喂彈過來丫

都ok丫
咩工黎

cs 我見到仲請緊人
14個月糧
每半年出半個月花紅

冇fulltime經驗 但呢個人工都唔算好高
我宜家份pt當ft咁返既話一個月都有15k 但遲早都要返ft
14個月糧
每半年出半個月花紅

冇fulltime經驗 但呢個人工都唔算好高
我宜家份pt當ft咁返既話一個月都有15k 但遲早都要返ft

CS工12-13K係咁上下
失業成個半月。
之前裸辭機場保安,而家仲未搵到工。
Polyu fresh grad

polyu都要做保安

搵唔到工嘛!
最後都過唔到自己心理個關辭左職。

我都poly 都就來要做保安

其實而家都好多mismatch 好工搵唔倒啱嘅candidate, 差工就大把人in同做
失業成個半月。
之前裸辭機場保安,而家仲未搵到工。
Polyu fresh grad

polyu都要做保安

搵唔到工嘛!
最後都過唔到自己心理個關辭左職。

我都poly 都就來要做保安

其實而家都好多mismatch 好工搵唔倒啱嘅candidate, 差工就大把人in同做

最衰建造業9月開左班
上年都仲搵緊工
而家灰到想去建造業讀都唔開班

巴打poly fg? 之前搵開咩工啊
見到咁多大學生都自降身價,真係自愧不如
好唔好去ha 做pca算
搵左個幾月工,終於有offer

騎住牛搵馬再去in多份
我想問搵到工既你地係咩行業多
我自己麻麻地金融同it
但有得見既多數係呢d
搵左個幾月工,終於有offer

騎住牛搵馬再去in多份

offer咩工
同埋番左新工再請病假見工好似好煩

但係啲死人HR成日問哩段時間有無做temp/part time
我成日請假見工 你地會唔會請?

但係啲死人HR成日問哩段時間有無做temp/part time

師兄依家唔係無做咩

師兄依家唔係無做咩

無呀
但哩幾日HR打黎都問我哩段時間有無做temp/pt
下晝係度講過話去見工 係間fintech startup黎
前後見左2粒鐘 HR/senior/manager順序見哂 written test又做埋 感覺幾好
睇落呢類公司環境同做野手法都無咁死 多D空間發揮咁
人工就正正常常 不過feel到會做得幾開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞