搵工搵到好迷茫(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
搵左個幾月工,終於有offer

騎住牛搵馬再去in多份

offer咩工

一份 b2b sales. 靠朋友refer先見得成
5-day 9-6 18-20k 左右

騎住牛搵馬再去in多份

offer咩工

Wa diu
我就係想搵呢d
仲要唔要人

騎住牛搵馬再去in多份

offer咩工

Wa diu
我就係想搵呢d
仲要唔要人

好妒忌

騎住牛搵馬再去in多份

offer咩工

Wa diu
我就係想搵呢d
仲要唔要人

好妒忌

但我之前份人工都差唔多,所以想下一份高多少少
仲見緊另外一份有24-26k,啱啱過左first round 2.5hrs interview,Second要等到4月中先有得再in

失業依個幾兩個月個人好大壓力好不安,前後send左20幾份CV冇一份有得in,叫得我去見個啲唔係朋友介紹就係相熟agent refer先有得見。

上一份工未辭職前同事叫我唔好祼辭,岀面個市唔好,但我照辭左。諗返都覺得自己太衝動。
我都有朋友介紹D工,但係…一係太遠,一係就唔係自己想要既
屌你老母
見d鳩工 11-13k
份份都要sec int

咪係, 依樣真係太智障 ...

依家 D 公司間間都以為自己巴閉 , 雞碎咁多都話要 2nd in 太離譜

仲要其實好多都係求其叫一大堆人做完1st in就上去2nd in,心諗真係……唔係想請既,同1st in差唔多既,就唔好浪費大家時間啦

以前真係諗過來生不做政府工,但而家D私營咁搞法真係唔多想做私營

我見工都係D基層/前線,有份離職証明都唔夠,填份FORM都要2個以上咨詢人/以前份工上司等既資料,真係唔明白。

我都試過 仲要係間連自己office都冇既startup
份transcript真係俾條友驗屍咁驗
仲即刻上google search埋我住棟大廈咩樣

我都試過
係未PR工嚟
下晝係度講過話去見工 係間fintech startup黎
前後見左2粒鐘 HR/senior/manager順序見哂 written test又做埋 感覺幾好
睇落呢類公司環境同做野手法都無咁死 多D空間發揮咁
人工就正正常常 不過feel到會做得幾開心

好多時人地好似覺得你好滿意,最後都係冇offer
下晝係度講過話去見工 係間fintech startup黎
前後見左2粒鐘 HR/senior/manager順序見哂 written test又做埋 感覺幾好
睇落呢類公司環境同做野手法都無咁死 多D空間發揮咁
人工就正正常常 不過feel到會做得幾開心

好多時人地好似覺得你好滿意,最後都係冇offer

係我表達得衰 其實我都唔係話坐定粒六 因為搵左幾個月工其實都試過講到似模似樣但無offer
不過係想share下見工exp 因為自己之前都係見傳統公司多(同埋見呢度都係)
我上年grad,依家先開始搵工,期間淨係返無咩實質經驗既part time,會唔會gg
12月英國business & management grad失業到依家 感覺自己呼氣都係呼緊負能量 就嚟抑鬱症
我上年grad,依家先開始搵工,期間淨係返無咩實質經驗既part time,會唔會gg

唉 我都係上年grad 返開炒散
搵左幾個月工 得幾個interview

前幾日in嗰份 in我個女人係咁追問點解想做呢行
雖然我真係好想做呢行 但係其實又好難具體講點解鐘意 我唯有答啲好罕嘅答案

跟住個女人介紹份工嗰陣 係咁話份工好辛苦 又要掂啲核突野 做緊嗰啲人都真係真心鐘意 其他人好似我呢啲係唔會明之類 又話自己睇人好準好少錯 單單打打咁 介紹完仲問我係咪聽完己經唔想做

我聽完其實都覺得接受到 我平時去做義工嗰啲仲辛苦 咁就佢講冇問題接受到

跟住佢就話其實我氣質唔啱做呢行 都係返去啦

最後佢仲夠膽話雖然佢咁話我 其實都仲有機會請我
好似擺明玩鳩我咁

In完真係好hurt 雖然答得麻麻 自問做野就算唔鐘意做都好 都唔會hea鳩人
俾人用啲咁嘅原因拒絕 就連我做野都未見過 講到好似了解我咁

搵工真係好辛苦 好想放棄

唉 我都係上年grad 返開炒散
搵左幾個月工 得幾個interview

前幾日in嗰份 in我個女人係咁追問點解想做呢行
雖然我真係好想做呢行 但係其實又好難具體講點解鐘意 我唯有答啲好罕嘅答案

跟住個女人介紹份工嗰陣 係咁話份工好辛苦 又要掂啲核突野 做緊嗰啲人都真係真心鐘意 其他人好似我呢啲係唔會明之類 又話自己睇人好準好少錯 單單打打咁 介紹完仲問我係咪聽完己經唔想做

我聽完其實都覺得接受到 我平時去做義工嗰啲仲辛苦 咁就佢講冇問題接受到

跟住佢就話其實我氣質唔啱做呢行 都係返去啦

最後佢仲夠膽話雖然佢咁話我 其實都仲有機會請我
好似擺明玩鳩我咁

In完真係好hurt 雖然答得麻麻 自問做野就算唔鐘意做都好 都唔會hea鳩人
俾人用啲咁嘅原因拒絕 就連我做野都未見過 講到好似了解我咁

搵工真係好辛苦 好想放棄

你想做個行行頭好窄或者opening好少 如果唔係有無得試其他公司
講真其實我覺得評價一份工 公司既人 即係將來同事既態度都係個幾重要既因素 第一次見面都可以咁harsh 第時工作上有咩交流你會點做
講真我自己in就未試過去到會俾人串 最多都係問多幾句做咩咁長空白期咁
打工呢D野 東家唔打打西家架姐
見到好多巴絲都好唔錯
希望你地快d 搵到岩心水既工

岩岩請個fg 做秘書
佢同我講:5 月 1 我先番工, 好計d

我發現好多都唔憂做咁

叫佢喺4月搵過份就可以5月1日返工
上岸了 搵到份5day工
Under10k
轉頭就出門返工
我想返工
唔想interview ........
Under10k
轉頭就出門返工

要準備好答點解一路番pt唔搵正職
Under10k
轉頭就出門返工

5日係好好,但under 10k
Under10k
轉頭就出門返工

5日係好好,但under 10k

Under 10k 仲扣埋老強,係咪真係生存倒
見到好多巴絲都好唔錯
希望你地快d 搵到岩心水既工

岩岩請個fg 做秘書
佢同我講:5 月 1 我先番工, 好計d

我發現好多都唔憂做咁

叫佢喺4月搵過份就可以5月1日返工

今年fg定上年fg呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞