搵工搵到好迷茫(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
之前返開飲食,12月裸辭左想做返文員仔,搵到宜家都未有份見得成 今日in完份唔洗on shift 朝九晚六嘅但係都係飲食。

宜家唔知點算好⋯ 本來已經諗住出返黎日日返一至五9至6坐寫字樓,宜家又比呢份吸引到,但係星期六日又要alternative shift

唔通我真係適合成世做咖啡妹

咖啡妹既意思係咖啡師? 定係做水吧?

要睇返你自己想做咩先喎,你自己先知

你鐘唔鐘意做返飲食先

有啲人未必適合office
辦公室政治絕對難過對客
不過飲食 你幾時搵都有

Office 好多時要經驗
有office請就做下睇下岩唔岩自己
就算唔岩
飲食 coffee shop 隨時做得返唔洗咁緊張

我覺得自己係唔鍾意返shift而唔係唔鍾意做咖啡師
Office工見左三個月見左好多份都係唔請,灰到一個點 點知一見返沖咖啡佢又肯即刻請

我應唔應該去試下見多幾份office工先定係認命繼續沖咖啡好呢

a/b
c一定唔會.因為shift and 聽電話

但想問..b採購文員做d乜?
a..即係無得自己揀幾時al? 同埋其實hea唔hea要做過先知

採購電子零件嗰啲 我都唔太清楚
A話有事想放可以放 好隨意

咁 A 其實請個人返去做乜 ? 陪佢地傾計呀 ?

可能有時同時有幾單工程
要搵唔同人跟返

a/b

a..即係無得自己揀幾時al? 同埋其實hea唔hea要做過先知

其實大公司都有機會可以隨時放
當然睇老闆

之前我間大公司
好多人隨時話買左平機票聽日開始放假
野都交唔切 做死同事

當然到自己隨時放就好開心

B話啲年假可以累積 一年加一日
最多儲15日

可以累積真係唔錯
大家唔好失望 搵咗工2個月
見咗差唔多成十份工
而家有3個offer
聽日要決定喇
唔知點揀好

Ps 我住屯門

del左 廢事阻位
唔建議返c (真係完全唔考政府再考慮 除左人工高少少 無咩太大好處)
b同a都可以考慮 不過唔熟呢行 你參下其他巴絲d觀點

其實我諗住做1年之後再考aco
所以都係唔做1823喇

CS真係唔好長做, 我之前講過CS工好難過15K
之前返開飲食,12月裸辭左想做返文員仔,搵到宜家都未有份見得成 今日in完份唔洗on shift 朝九晚六嘅但係都係飲食。

宜家唔知點算好⋯ 本來已經諗住出返黎日日返一至五9至6坐寫字樓,宜家又比呢份吸引到,但係星期六日又要alternative shift

你鐘唔鐘意做返飲食先

辦公室政治絕對難過對客
不過飲食 你幾時搵都有

就算唔岩

Office工見左三個月見左好多份都係唔請,灰到一個點 點知一見返沖咖啡佢又肯即刻請

我應唔應該去試下見多幾份office工先定係認命繼續沖咖啡好呢

如果你無經濟壓力可以繼續搵
有既經濟壓力就邊做邊搵
返shift其實都方便見工

你鐘唔鐘意做返飲食先

辦公室政治絕對難過對客
不過飲食 你幾時搵都有

就算唔岩

如果係我我會見多幾份office工先
有機會就做下睇下覺得岩唔岩
聽你咁講,沖咖啡應該都唔難搵,文員唔岩做先搵返咖啡囉唔洗咁擔心丫
見咗差唔多成十份工
而家有3個offer
聽日要決定喇
唔知點揀好

Ps 我住屯門

del左 廢事阻位
唔建議返c (真係完全唔考政府再考慮 除左人工高少少 無咩太大好處)

所以都係唔做1823喇

CS應該會愈做愈燥底
不停處理啲低能問題

a/b

當然睇老闆

之前我間大公司
野都交唔切 做死同事

最多儲15日

我間公司要第三年開始先一年加一日年假,起步點又低

a/b

比我會a..我要hea.不求人工
不過我見到你決定b了
啱了..a可唔可以見我

a/b

當然睇老闆

之前我間大公司
野都交唔切 做死同事

最多儲15日

我間公司要第三年開始先一年加一日年假,起步點又低

好多公司都係

a/b

咁 A 其實請個人返去做乜 ? 陪佢地傾計呀 ?

可能有時同時有幾單工程
要搵唔同人跟返

我去同佢地傾計

你鐘唔鐘意做返飲食先

辦公室政治絕對難過對客
不過飲食 你幾時搵都有

就算唔岩

咁點解當初你會選擇去沖咖啡?
你應該問返自己,願唔願意以咖啡師作為長期/終身職業先.

如果你覺得唔係喎,其實諗真自己唔想長做落去.
咁你應該見多幾份office工或者試下其他行業.

相反你真係對沖咖啡有興趣,你可以試下呢份工先.
橫掂時間又啱你,沖咖啡你又有經驗.
如果做落唔啱ge咪再搵.
騎牛搵馬嘛
有冇巴打聽過yeslink呢間公司?
明明冇send email 俾佢
但叫我聽日見工
係咪有伏?
有冇巴打聽過yeslink呢間公司?
明明冇send email 俾佢
但叫我聽日見工
係咪有伏?

我一定唔去

Google下

唔去好過去

CS應該會愈做愈燥底
不停處理啲低能問題

畀人無端端發癲鬧 唔識適懷既話會搞到個人好 down

有時啲人一打黎已經態度好差
經常俾人燥底鬧好快唔想做

a/b

比我會a..我要hea.不求人工
不過我見到你決定b了
啱了..a可唔可以見我

各取所需啫, 因為如果佢要考 ACO / CA, 做 B 係有機會, ACO/CA d 處景題好鍾意問採購野

就in
見咗差唔多成十份工
而家有3個offer
聽日要決定喇
唔知點揀好

Ps 我住屯門

del左 廢事阻位

所以都係唔做1823喇

CS應該會愈做愈燥底
不停處理啲低能問題

CS會見盡人類貪心同愚蠢嘅一面
巴絲們覺得咁樣見工有冇問題?係咪一定要著高踭鞋?

絲打自爆
好似好少人著長褸見工

曲線收兵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞