搵工搵到好迷茫(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
頭先in左份data entry clerk
一至五返830至630
六長短週 放1點
年假10日 最多16日定18日
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
佢話比到10.但有travel allowance
計埋有11到
不過近我.車錢比上份工平一半

不過唔記得問佢放勞假定銀行假

大家點睇
同埋知唔知日資公司多數放勞假定銀行假

巴定絲?

認真 唔好做warehouse clerk
你幾時IN ACO / CA
我係你就認真準備 IN完再搵

我星期一in啦
都有準備緊.未準備晒

不過佢唔係warehouse clerk
佢話我只需要入data
pack貨果d有人做
其實如果你地咁搵工法 , 我都有 D 心酸
見你地搵 D 工 ... 我建議你地可以 apply 公營機構文職 (e.g. 醫院, 政府 N 仔)
起碼有 11~ 13K 起薪 , 工時 44 hrs, 跟政府加人工又有約滿酬金
可以爭取時間讀書洗底

同意

之前衰心急搵咗宜家份私人工
多野做又人工低
宜家等緊正苦工結果
如果今年唔得 打算搵返公營機構
起碼有時間進修

我自己既性格就做唔到私人公司既

好大原因係 見識過佢地 用人用到盡 但人工就老奉加少少畀你
我當年第 2 份工, 去左 私營公司做
點知中哂雷曼爆 ... 公司迫放 2 日無薪假, 扣埋 得返 9K 幾, 仲少過 TA 個份
我勁唔開心 ... 捱左 年半 ... 期間仲要幫個 senior 放產假期間 頂佢部份 JOB 嚟做 ... 但公司無補償架喎 ... 私人公司可以好撚西架 ...

睇吓間公司文化係點
我呢間日資真係好撚刻薄
嚟緊又有幾個人走
我都差不多遞信
見你地搵 D 工 ... 我建議你地可以 apply 公營機構文職 (e.g. 醫院, 政府 N 仔)
起碼有 11~ 13K 起薪 , 工時 44 hrs, 跟政府加人工又有約滿酬金
可以爭取時間讀書洗底

同意

之前衰心急搵咗宜家份私人工
多野做又人工低
宜家等緊正苦工結果
如果今年唔得 打算搵返公營機構
起碼有時間進修

我自己既性格就做唔到私人公司既

好大原因係 見識過佢地 用人用到盡 但人工就老奉加少少畀你
我當年第 2 份工, 去左 私營公司做
點知中哂雷曼爆 ... 公司迫放 2 日無薪假, 扣埋 得返 9K 幾, 仲少過 TA 個份
我勁唔開心 ... 捱左 年半 ... 期間仲要幫個 senior 放產假期間 頂佢部份 JOB 嚟做 ... 但公司無補償架喎 ... 私人公司可以好撚西架 ...

睇吓間公司文化係點
我呢間日資真係好撚刻薄
嚟緊又有幾個人走
我都差不多遞信

點刻薄
依個 post 彷彿好似見到我 D 「過去」
我真係唔係好想見到你地步我後塵

巴打好似都3章出頭
介唔介意講吓背景/經驗 參考吓
人工低已經夠刻薄啦
有冇人試過LinkedIn inmail自薦?應該係sd俾hr定係嗰個department嘅人?大公司黎
依個 post 彷彿好似見到我 D 「過去」
我真係唔係好想見到你地步我後塵

巴打好似都3章出頭
介唔介意講吓背景/經驗 參考吓

我就快打哂成個 cv 出嚟

唔爭在啦咁
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

巴定絲?

我星期一in啦
都有準備緊.未準備晒

佢話我只需要入data
pack貨果d有人做

有得in加油 我衰係St 希望黎緊幾年仲有機會
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

巴定絲?

我星期一in啦
都有準備緊.未準備晒

佢話我只需要入data
pack貨果d有人做

有得in加油 我衰係St 希望黎緊幾年仲有機會

比心機IN完再諗要唔要個offer
可以爭取時間讀書洗底

巴打知你好心 但係⋯⋯

我都想申請啊屌你老母 一份幾萬個人爭
面試d eo ha2 又成日西口西面 彈三彈四
我都好撚心酸啊 見左幾百次工
裸辭完番黎諗住IN機電學徒但係冇晒聲氣
宜家都唔知搵咩工做好
可以爭取時間讀書洗底

巴打
哩類工邊到可以睇到

見工見到怕
無學歷無經驗已經迷失方向
可以爭取時間讀書洗底

巴打
哩類工邊到可以睇到

見工見到怕

唉 我好怕見工 本身我性格好內向 好怕同人分享自己 但見工面試就要揭開肚皮畀人睇 不斷被人問問問 其實我承受唔到 每次面試都好辛苦 每見一次工就好似被人係心上面劃一刀咁
可以爭取時間讀書洗底

巴打
哩類工邊到可以睇到

見工見到怕

醫管局就上佢個網(要英文版先睇到) 無學歷就申請ea3a ea2 你都可以試下
政府contract 就上政府網搵 但濕9 agent 都好多政府contract 可以叫佢地搵
Jobsdb 都有佢地既蹤影
可以爭取時間讀書洗底

巴打
哩類工邊到可以睇到

見工見到怕

唉 我好怕見工 本身我性格好內向 好怕同人分享自己 但見工面試就要揭開肚皮畀人睇 不斷被人問問問 其實我承受唔到 每次面試都好辛苦 每見一次工就好似被人係心上面劃一刀咁

次次比人當犯咁審,比人insult
可以爭取時間讀書洗底

巴打
哩類工邊到可以睇到

見工見到怕

基本上佢地都係問同樣問題
無乜野既
見多幾次會無咁驚

本來都無野
但係見得太多都無offer
都唔知見黎做乜
可以爭取時間讀書洗底

巴打
哩類工邊到可以睇到

見工見到怕

基本上佢地都係問同樣問題
無乜野既
見多幾次會無咁驚

本來都無野
但係見得太多都無offer
都唔知見黎做乜

每次都打擊好大
睇到大家話send醫管局個啲
我都係3月頭send咗 到依家都冇回音
Btw, 我連港鐵都有apply 都係冇電話
可以爭取時間讀書洗底

巴打
哩類工邊到可以睇到

見工見到怕

次次比人當犯咁審,比人insult

但巴打明白我 每次班友既問題都係圍繞「我」 我(你)有咩優點缺點 我(你)點點點點點

我真係覺得好困擾 你可以問我知識上 學科上既問題 處境題都可以 但一問「我」 我就好唔鍾意好困擾 要向一個唔識既人血淋淋地剖開自己 呢個過程我覺得極之難受 仲要揭開之後 佢分分鐘又加幾鞭 打得血肉模糊

見工見到好多既私隱尊嚴自尊都丟失
但換來的都係
睇到大家話send醫管局個啲
我都係3月頭send咗 到依家都冇回音
Btw, 我連港鐵都有apply 都係冇電話

要send 得好密先有機會in
其實都有個長期Post講醫管局 可以過去睇睇
基本上話難又唔太難 成日都請人 但入左某d位又可能好辛苦 想升又可能都係內定 都係睇運多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞