搵工搵到好迷茫(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
其實而家見份admin assist開13000係咪一定無可能

八大頹科Fg

本身 AA 值幾多人工 係睇下間公司大定細
但無論佢大定細 , AA 係入門位, 0 yr exp. 13K 係太高
仲要你係八大頹科 ... 大把讀完文科 / high dip. Business admin. 既人出嚟搶

除左admin都唔知做咩工好
份份admin既要求好多時都只係中五畢業
其實而家見份admin assist開13000係咪一定無可能

八大頹科Fg

本身 AA 值幾多人工 係睇下間公司大定細
但無論佢大定細 , AA 係入門位, 0 yr exp. 13K 係太高
仲要你係八大頹科 ... 大把讀完文科 / high dip. Business admin. 既人出嚟搶

除左admin都唔知做咩工好
份份admin既要求好多時都只係中五畢業

但暗盤係十項全能既大學生嘛
做一兩年整走你 再用賤價請fg
畢業一年幾
開始承認自己各方面能力不如人
先天無優勢 後天無長處
宜家只求普普通通打份工養得起自己
無病無痛 安穩生活就算
已經唔期望高人工、發達等等

我都係咁
但奈何連呢樣野都好似成日俾個天玩咁
做得好地地既公司又無啦啦話要執笠
reject左個offer 隔兩星期sd email問佢仲有冇機
reject左個offer 隔兩星期sd email問佢仲有冇機

算啦 搵過第份仲好

Reject咗就唔好回頭望
正苦工就係人生贏家

唔理你什麼學歷,背景

總之要考到
點解我搵親都係中環灣仔工
Agent 問親都係銅記觀塘

住邊先 ?

屯元天

我頂多接受到 荃葵青 油尖旺既工

屯元天去灣仔同觀塘都有巴士1程過,唔算大問題既

咁揀擇 其實好多村巴都一程過去港島 分分鐘方便過新界東同九龍東⋯⋯
失業成個半月。
之前裸辭機場保安,而家仲未搵到工。
Polyu fresh grad

polyu都要做保安
來緊終於有份正經公司既INTERVIEW
不過又好想GOVT果邊覆我(雖然唔係自己想做既野)
後者人工高好多
正苦工就係人生贏家

唔理你什麼學歷,背景

總之要考到

考唔到 就係 考唔到

Perm 政府工先係人生贏家 contract 狗也不屌
正苦工就係人生贏家

唔理你什麼學歷,背景

總之要考到

考唔到 就係 考唔到

Perm 政府工先係人生贏家 contract 狗也不屌

Contract 我屌呀! 我志在儲錢
儲夠錢我走人
屌你老母
見d鳩工 11-13k
份份都要sec int
屌你老母
見d鳩工 11-13k
份份都要sec int

咪係, 依樣真係太智障 ...

依家 D 公司間間都以為自己巴閉 , 雞碎咁多都話要 2nd in 太離譜

我試過份MKT狗工13.5
3rd in添呀要去到
仲要2nd in果陣要做ppt present
畢業一年幾
開始承認自己各方面能力不如人
先天無優勢 後天無長處
宜家只求普普通通打份工養得起自己
無病無痛 安穩生活就算
已經唔期望高人工、發達等等

我都係咁
但奈何連呢樣野都好似成日俾個天玩咁
做得好地地既公司又無啦啦話要執笠

起香港地真係好易做到人咁消沉...
除非專科搵好多,否則普通人做到狗咁最多咪廿零K/月
咁又點,唔會買到樓
依家D錢都係儲來去旅行,留來為將來健康用算數
講起健康,倒不如咁份15K左右壓力無咁大唔傷身既工安安落落做下
屌你老母
見d鳩工 11-13k
份份都要sec int

依家 D 公司間間都以為自己巴閉 , 雞碎咁多都話要 2nd in 太離譜

3rd in添呀要去到

我而家做緊嗰份都係,要2nd in仲講明要你study定某類別產品先
屌你老母
見d鳩工 11-13k
份份都要sec int

3rd in添呀要去到

我而家做緊嗰份都係,要2nd in仲講明要你study定某類別產品先

剛剛收到電話
聽日見份HR
希望咪撚sec int
屌你老母
見d鳩工 11-13k
份份都要sec int

3rd in添呀要去到

剛剛收到電話
聽日見份HR
希望咪撚sec int

13.5K 玩到要3RD IN,佢地係唔係太得閒..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞