日本鐵道消息及旅遊情報交流區(43)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
並行一早變晒3rd sector啦
得篠ノ井-長野一小段仲係JR
遲早北陸新幹線延長左,北陸本線就剩返敦賀至米原
去到長濱咋
琵琶湖線只係花名來,不過咁講都唔係錯
索性剩返果段都叫埋做琵琶湖線算啦
北陸本線本身係米原~直江津,但北陸新幹線去到金澤之後就得返米原~金澤,金澤~直江津一段就分咗畀三間third sector接手,石川縣段就係IR石川鐵道;富山縣段就係愛之風富山鐵道;新潟縣段就係越後朱鷺鐵道
你講嘅篠之井~長野係信越本線
言之尚早喇,起碼新幹線去到敦賀之後會縮剩敦賀~米原嘅
不過福井縣間third sector點搞都未有定案
我意思係拱型好似搭到哂成條北陸本線?
咪就係米原~金澤一段
IR石川鐵道只能坐金澤~津幡一段;愛之風富山鐵道只能坐高岡~富山一段,重要唔可以中途落車
咁北陸新幹線敦賀以南嘅並行在來線要講都係湖西線,雖然都係勉強算係
不過好似沿線自治體一致反對將湖西線轉third sector
咁佢實際走線離湖西線咁遠,一個站都掂唔到,D居民用唔到你條線,轉third sector又多數cut特急之類,好難服氣
最重要係加價+cut班次
各位巴打,我plan緊11月中東北(10號/11號由東京出發),大約7日(多1,2日都得),下面個plan只係初步idea
第一日東京剷上青森,住青森
第二日五能線 resort白神號(唔知要幾耐之前預約落),住不老不死溫泉
第3日落到秋田未知做乜好
第4日落銀山溫泉,住銀山溫泉
第5日去鳴子峽(但好似已經完紅葉?又好似冇臨時巴士),住銀山溫泉
第6日鬼怒川溫泉?(日光已經去過)
第7日下就鬼怒川溫泉返東京

pass可以買14日揀5日東日本pass+五能線pass

唔知有咩地方值得去/行程有咩好建議?
cut鬼怒川啦,做咩要特登兜過去
但依家先plan好急,最重要係firm到晒住宿
因為上次去日光唔夠時間去鬼怒川
上越真係黑仔,諗住終於唔洗再用東北堆舊車兼提速
點知一個風就搞到要幫北陸救火先,推遲哂成個plan
並行在來線呢樣野真係好保障JR
cut哂特急後有肉食就留,冇就送俾3rd sector自生自滅
仲有鳴子峽冇個臨時巴士係咪就冇公共交通過去?
過左10月20日D風好難登陸
F13 定F14 呢
第三日朝早去十二戶湖

食完早餐喺不老不死坐巴士直上十二湖
行完就坐返巴士落十二湖駅轉返しらかみ落秋田

其實諗緊十二湖同不老不死溫泉同一日,day 2去到樁山checkin, 去不老不死溫泉,再巴士去十二湖,再返去十二湖站坐車返樁山,咁我就唔洗拎住行李行十二湖
唔驚miss咗個日落咩
其實唔關JR事,主要係睇條新幹線係咪整備新幹線,係嘅話原則上係要將並行在來線交返出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞