日本鐵道消息及旅遊情報交流區(43)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
各位師兄有想問,關於北海道JR既問題

我個行程:
20/2 CTS>札幌
21/2 札幌>旭川>
22/2 旭川>層雲峽
23/2 層雲峽>旭川>美瑛 >富良野
24/2 富良野
25/2 富良野>札幌
26/2 札榥
27/2 札幌>登別
28/2 登別>CTS

我睇過如果用JR pass我好似都唔會平左,不過我見到佢有個超值車票可以買,分別係

1. 札幌<>旭川 5550 yen
2. 札幌<>登別 7450 yen
3. 登別 <>新千歲 4970 yen

我個行程係札幌>旭川>富良野>札幌,咁我可唔可以買第一個?富良野番札幌係直接去瀧川再去札幌,直係我一定要撘去旭川先用得?

札幌去登別果程,我回程可唔可以買去新千歲落車?價錢點計?定係我應該買單程去新千歲再買新千歲<>登別會抵d?

感謝
應該都係《鉄道旅行検定試験》既一系列參考書黎
1. 可以,但旭川>富良野 及 富良野>瀧川/旭川需要另外補錢,亦唔一定要搭去旭川先用得,只係你蝕咗一段路,因為自由席查飛只需要核實你揸住嘅特急券係有效區間內就得
2. 唔可以,因為優惠飛區間必須來回一樣,冇得轉,如果要咁買應該係你個買法最平,不過要轉車+啲時間唔夾,比我會去程補札幌>南千歲嘅車費+特急費,爭幾百円但係舒服好多
唔該哂師兄,仲有少少問題
1. 呢個路程你覺得最平既方法係點?

2. 我唔係好明點樣補札幌>南千歲既車費,可唔可以講多少少?係咪即係你唔建議我買佢既優惠車票?
我建議你郁一郁頭幾日
我之前住層雲峽間酒店係有免費/好平既shuttle去返札幌同旭川 咁可以慳番
D2札幌搭shuttle去層雲峽訓一晚
D3層雲峽搭shuttle去旭川訓一晚
札幌去登別好似都有1000羊巴士定shuttle
我去層雲峽果間酒店都有免費shuttle喺札幌直接去,不過同行果個撘唔到長途車所以先揀撘JR

撘巴士去登別都有得諗,我睇睇先。唔該你
1. 無論上旭川定瀧川轉,要補嘅錢都係一樣,睇下邊個時間就到你好過,去瀧川轉只係慳到車程時間
2. 照買登別 <>新千歲嘅優惠飛,由於你去程喺札幌出發,所以張優惠飛包唔晒,淨係包到南千歲>登別
一係你就喺札幌買單程飛搭快速Airport去南千歲轉特急,一係就喺札幌直接上特急去登別,方法一可以慳返630円特急費,但係要轉車同嘥時間,方法二就係買埋札幌>南千歲嘅單程飛+特急券,好處就係一程過
其實都唔算好長途
佢中途有幾個廁所位比你
札幌-登別往復割引 3790
すずらん特急券 370x2=740
補南千歲→新千歲空港 220
總共 4750

不過すずらん班次少
如果夾唔到時間要搭Super北斗就唔可以咁玩
唔該師兄,我諗我應該會用方法2就算
快手整條HX UO la
咁香港人會去鳩衝ga la
無辦法,我見到佢會停1個SA, 1個PA, 但係佢都係覺得有d辛苦,所以佢都係想撘JR去旭川先
lol真趣
其實去到南千歲洗唔洗得登出閘再轉用特急券
如果咁睇好似揀唔轉車果個方法好似好d,我睇過すずらん既班次好似真係唔係好夾到super北斗, 不過都唔該哂你
輪到我唔明你講乜
すずらん已經可以由札幌去登別
唔需要同Super北斗夾
我係驚すずらん夾唔到你個行程
最後要搭番Super北斗
係wor, 我諗我搞錯左
唔知會唔會出N軌版

應該唔使
俾齊成段車飛佢睇就得
啲人幫襯金券店都係咁砌飛
https://twitter.com/mari6bus/status/1189683422324645888?s=19
東海道新幹線ダイヤ乱れのため、のぞみレールスターが登場。
充当は700系E15編成で、のぞみ781号として運転。LED発車標の「のぞみ」8両編成表示もレア。
京急電鉄、「京急ミュージアム」2020/1/21オープンへ

會唔會有名物體驗
想問JR東海道新幹線係咪得全國pass先cover到?
呢個一定,另班次最多最快車種のぞみ拎全國pass都係唔坐得
即場表演增解結
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞