日本鐵道消息及旅遊情報交流區(43)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我打緊嗰時你未覆第二次,我覆完先見到
我試過博多去熊本劃つばめ想搭800系,佢想幫我改みずほ
我劃つばめ熊本去博多冇叫我改
みずほ好坐啲又快好多,如果開車時間爭少少,想幫你改都合理
畢竟應該好少人專登坐つばめ
上次就係貪熊本去博多近近哋又唔趕時間就搭つばめ試800系
架嘢真係睇就無敵 坐就不了
用書多,App做輔助
因為會搭SL之類既非定期班次
就係有一班みずほ遲啲開又早啲到
同埋嗰次係第一次坐800系,特登想試佢
700, kodama

我仲未見過500真車
索性自由席算啦,反正無咩分別
自由席算la,唔正常搭法佢會俾返正路搭法
列車番號自從無左ekikara.jp
網上點搵最好
https://www.jorudan.co.jp/
ekikara真係好好用,要俾錢訂我都肯,只可惜直接執左
上次去日本所有車咩時間邊班所有嘢都自己定曬,係成田劃位既時候嚇親櫃檯幾位姐姐
要儲指定席券
我都係揀好晒,但有時佢地會幫你再揀
所以ekinet最好
東日本就可以姐,去九州同四國冇
上次 ekinet 出飛有 Lavender Express,之後個 staff 呆咗,話未聽過呢班車,我話架車一個月後退
佢地未必識哂,上次出四國個堆列車個陣佢都要拎本天書出黎睇
都有嘅, 但你個trip要由東日本開始
2+2唔好坐?
上次喺米原駅閪日本counter劃Sirasagi去岐阜, 見到個staff掛住“研修中”牌都知中伏
果然條友拎住我張全國pass驗屍咁驗, 翻嚟覆去睇中間個地圖睇咗成10次, 明明我已經指埋條東海道本線出嚟比佢睇; 又走去問其他staff問咗兩三次
到終於肯出飛, 督極部機都督唔到張飛出嚟, 明明班車都開喇, 又打開張pass再睇過, 搞到我都忍唔住第一次屌柒JR staff, 條友真係唔知自己做緊乜, 都唔知閪仔有冇比training佢
好彩Sirasagi喺米原開例牌delay, 最後都趕到班車, 否則實寫email去閪日本投訴佢
好似全部281都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞