日本鐵道消息及旅遊情報交流區(43)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有師兄自製左一抽
新一代既小田急5000形出廠
https://railf.jp/news/2019/10/31/180000.html
又係E233變種?
※有料コンテンツ
車體好似跟日車標準,但竟然以後全部唔係喺日車造
即係直接跳上車?如果由登別返札幌係咪又要南千歲落車買飛先返到札幌?定係札幌行側邊通道補返錢?
登別來回札幌有另外一款優惠飛,直接一程過返到札幌,一張飛搞掂晒,唔使補錢

嗰位清只不過係來回地點唔同先要拆開買

喺優惠飛區間外上車,原理上只要你上(第一程)車前買齊你個旅程嘅整個區間(上車點到目的地,不限車飛數目)嘅車飛(+特急券)就可以直接上車搭到去你嘅目的地為止,途中唔需要再煩補飛
我知呀,但係in case佢要南千歲去登別,登別去札幌,咁佢可以新千歲機場買定南千歲去札幌車飛?
想問下買咗山陰山陽pass,如果係東京坐新幹線去廣島,係咪要係新大阪站出一次閘,再用JR pass入閘?
你張pass係東京拎唔到
你點都要係新大阪出閘去拎pass
岡谷駅に放置されていた振子試験車。 https://t.co/Hwypvldm9f

Q版飯煲頭
381系嘅試作型
如果拎左pass再番去東京再搭去廣島就唔洗
唔會咁玩掛
btw點解唔買全國pass
基本上坐得東海道新幹線都可以諗諗全國pass啦
啱啱先諗到可能因為坐唔到のぞみ
坐唔到のぞみ去廣島都幾頭痕
咪又係大阪轉車,全國算啦
樣似E351
身在廣島 狂影電車
仲想問下東北新幹線坐去上野站係咪要出2次閘?
上星期由仙台坐去上野轉skyliner,出第一次閘會比返張飛我
之後又有第二個閘,插張飛落去就收咗我張飛
記得上野個新幹線閘係在來線入面
如果唔比返張飛你點出去
上野正常電梯上出閘係在來線,隔離係冇乜人買車飛的綠色窗口
特快列車「燕子」號曾使用的787系。改造後,將成為周遊九州地區7縣的觀光列車(由JR九州提供)

JR九州已對外透露相關方針,表示2020年度(2020年4月至2021年3月)起,將開始行駛以數天時間周遊九州地區7縣的新觀光列車。行駛於整個九州地區的觀光列車,目前已有高級寢台列車「七星號」,但新的觀光列車將不會設有住宿機能,並朝向較平價的方向發展。

新觀光列車將改造787系特快列車「燕子」號車輛的1編組;「燕子」號過去曾連結博多站與西鹿兒島站(如今的鹿兒島中央站)。而787系的車輛過去是由後來經手七星號的工業設計師·水戶岡銳治所設計,並於1992年開始上路。現在也正被特快列車「海鷗」號等使用。新的觀光列車也將由水戶岡操刀設計。

新觀光列車預計可以透過旅行社行程或個人形式來搭乘。JR九州除了七星號之外,還有連結博多站至別府站的「由布院之森」等11種觀光列車正在九州各地行駛當中。

787仲可以再戰十年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞