日本鐵道消息及旅遊情報交流區(43)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
冇啦,西仔都講明唔會再獨自開發新車
連N700S都係就咁俾錢買算數
東海N700系列個設計應該都冇預你日常玩增解結
山陽咁多直通東海,點唔睇東海頭
除非西日本同九州共同開發專門for山陽直通九州嘅車
應該就唔會啦
西日本同九州都唔似東海/東日本咁有錢去開發
都係睇東海頭,改一改support 8卡就算
N700S做得到
8+8
「かがやき」2本減「あさま」11本減 北陸新幹線、全線再開後の暫定ダイヤ発表
↓↓詳しくはコチラ↓↓
https://trafficnews.jp/post/90651
諗過如果長崎新幹線全線用新幹線規格
可以玩增解結一邊去長崎一邊去鹿兒島
16卡落博多本身已經有,係2+2 指定席搶客
同埋新大阪塞車問題未解決
好似係理論上做到4+4+4+4
4卡新幹線係咩概念
方便外銷掛
唔係到到都好似東海道新幹線咁好客要用16卡兼開地鐵班次清客
西日本應該唔會再整啲山陽新幹線限定嘅4卡/6卡車玩自己啦下話
JR九州と西鉄が連携へ 競争から公共交通の維持へ転換、人口減少時代に対応
↓↓詳しくはコチラ↓↓
https://trafficnews.jp/post/90645
短短十幾年多左咁多客?明明大體上長途客係跌緊,巴士都要計有冇客先開
玩直通到熊本有冇可能?
長遠轉咗新幹線後回車應該快咗,如果密車啲可以諗玩8+4,始終而家九州都唔係太好生意下,長崎客流就更少
現在一小時約二十卡特急去緊長崎佐世保,8+4好似唔夠運力
多咗好多pass客,同埋早特都搶到巴士客
而家新大阪開8卡車都岡山前都多客,4卡唔夠做
さくら仲要招呼埋東海道本地人轉車客

反而唔明みずほ點解做唔起,停站仲少過のぞみ,唯一可能性係咪停站太少,九州段冇客
而家啲季節性班次都加停姫路
其實差唔多,只要開返三班8+4同兩班4(只去長崎)就啱啱好20,班次仲密咗
根本さくら冇預過做流水客生意,純做九州客嚟講8卡夠晒,本身九州段都要減班
只係本地人見さくら速度同のぞみ一樣但特急費平啲又舒服啲先勁多人搭
而家のぞみ班次都夾咗九州車時間,俾人做個替代
唔係,乳頭溫泉suppose前一日浸晒,我乳頭溫泉住休暇村,鳴子溫泉住大江戶溫泉物語,唔知可唔可以叫休暇村寄行李去鳴子溫泉酒店
如果可以寄:
如果早餐可以好早食完(搵唔到早餐幾點):
plan緊坐頭班巴士(0750)落到田澤湖0838, 0909坐jr 1301到大石田食 lunch, 1410 巴士1453到銀山溫泉,1635銀山溫泉走1711到大石田,1727大石田上jr,1856到鳴山溫泉再行10min到酒店checkin
早餐唔可以好早食完:
坐第2班巴士(0840)到田澤湖jr(0928),周圍行吓,1026 jr到大石田(1332),食lunch,之後1410巴士...
如果唔可以寄行李:
坐第2班巴士(0840)到田澤湖jr(0928),1026 jr到新庄(1332),搵locker放低行李,食lunch,之後1410巴士,1711到大石田,1741到新庄拎行李,1856到鳴子溫泉,但唔知拎住大gip要行幾耐啦
新庄個站唔大,未必有咁多coin locker
同埋寄行李除非加錢,否則唔可以即日到到鳴子
但係都係嗰句:真係好chur似遊車河多過去旅行
定係你會建議我book多一日鳴子溫泉,唔去鬼怒川好?
寄行李通常前一日夜晚講定都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞