[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(88)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
今日會去灣仔試下earsonics grace, 睇之前巴打講好似近來有優惠
呢隻我都想試
好似好好聲咁
想又入返坑:
Ie800+arm2 ~6000
Ie800s+dx200+amp8~12000
你地會點揀?
如果只有兩個選擇 咁我揀2
啲sales講到dx160推力控制力好過dx200配amp1
但係唔係真係講得咁好
MH334 第26日
我揀1
師兄想問下334同est各自有咩特點?
334有3隻款 est又有兩款 你想知邊隻款先
所以都直係想睇下用家角度點睇呢部dx160
見人放dx200+amp3都係3k好吸引
真係
想知mh334同tg334加est公模
Mh334 偏暖同偏中低 高頻較暗 人聲出而且偏厚 非常甜 基本上無咩齒音
Tg334 音場無咁大 人聲比mh薄但人聲高音可以再上d

Est 公模有分普通版同ti版 普通版 基本上同334取向相反 低頻量少 人聲偏薄但出 同高頻順滑
Headfi 又真係有人咁比較過。
我就無聽過 dx200,但由 zx300 轉 dx160,質素有明顯提升,而且串流質素又唔錯,推力非常大,賣咁既價錢仲想點。

今日買左隻bose藍牙耳機,試左聽歌幾好係唔記得試打機延遲多到開槍要半秒先有聲
試左mh334 同 est了,同你講既感覺好似,尤其est聽女人聲真係幾正
Est ti 補返低頻同加厚返中頻仲正
咁正!但太貴了
連埋條線所以先咁貴
用黑磚做laptop dac有冇方法解決latency 會慢畫面半秒
無得搞 天生問題
識玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞