[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(88)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
明解
我就係
opus #2
Cowon p2
Dx160
呢幾部度揀緊
Zx300曾經有過就唔考慮住
請教各位巴打 早一兩個月入咗er4sr 一直用iphone推 最近覺得唔係好夠 想問下有無咩dap推介?

筆直5k 二手都得
5K,二手都得
黑磚la
咁啲用CS4398 PCM1792 AD1955 9018S嘅機咪入門都不如?
無話不如 但今時今日中階都已經用4497 甚至1萬樓下既台機都已經用4499既年代 而且3-4k收到既三四年前既機好過1-2年中高咩
明解但係旗艦機係唔係用料會好些少?
本身用緊noble黑版K10
想入opus #2或者cowon plenue S
1-2年dac已經換咗代啦 好似手機咁幾年前既旗艦都可能同依家中階差唔多啦
咁啲用CS4398 PCM1792 AD1955 9018S嘅機咪入門都不如?
無話不如 但今時今日中階都已經用4497 甚至1萬左右既台機都已經用4499既年代 而且3-4k收到既三四年前既機好過1-2年中高咩
兩個系列調音唔同,質素上唔會有好明顯差別,都係睇個人口味

如果1-3鐵就um pro30會最好嘅,不過舊版(細黑盒W40)都係做緊2k尾,價錢相差唔遠,可以試埋

戴得舒服westone的確係唔錯,只係用耳膠嘅時候隔音冇類cm設計咁好

另外可以試埋sd2/sd2s,公模黎講算係數一數二舒服
粒chips喺lab做出嚟個數據靚咗就等於好聲咗咩
更何況粒爛鳩sigma-delta dac貴得鬼邊
根本個定價同零件級數個關係係marketing嚟
當然講得

如果初試嘅話可以試下3-4k左右嘅dap,之後你再升級耳機都仲可以用(除非你一步到位)呢個range主要都係國磚為主m11/n5ii/dx160... 唔想要國磚就zx300,但佢嘅3.5就麻麻哋

如果budget 冇咁多,就咁買條幾百蚊嘅JJ仔插電話都有改善嘅
Dac 一直都係做靚個數 實際升級唔大 但3-4k既機依家部部都係要打性價比 話要做到越級挑戰 真係無咩邊部3-4k收到既三四年前機打得贏
有冇諗過根本就係間廠技術屎
Digital嘢喺音質音色上佔好少部分㗎咋
Analog部分先最重要
有無人知Faudio Minor好唔好易家用緊n3ap + zx 300
有冇人試過新出果部paw6000?望落好似唔差
新手請教,用iPhone有咩lighting轉接線推介
我之前有隻W4R,其實唔差的,缺點我覺得係太平衡,但係三頻表現唔差,同唔太難推,我自己仲有留住,無記錯都已經有五5/6年以上仍然健在。
zx300 推唔推都M9?
熊仔平呀!我自己賣耳機有時公司未有或者唔會有嗰啲我都上熊仔買
整條moon audio silver dragon試下
W4R係westone最光榮嘅時期,同而家嘅westone幾大分別
佢um pro version更加偏向鑑聽,但係W4R雜食一流
轉左新iphone
用開dap 有時懶想手機聽
lightning 轉 3.5 有無咩牌子好?
定係買返原廠轉插算呢
推得郁嘅,但推得好唔好聽係另一會事
試咗啱唔啱聽先啦

利申:如果夾Zx300或者WM1A我唔啱聽
um真係畀人用嚟做鑑聽用途,W系列其實算係hifi少少
不過今次w80好聽過舊版w80好多,終於少咗少少嗰陣矇矇地嘅westone味
orb已經同原裝有好大分別
如果唔係可以試下audirect beam
type C. lightning, usb a齊哂
一次滿足你三個願望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞