[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(88)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
各位新黎既巴絲請詳細閱讀第一頁,以免問題不停回帶

所有耳機/player/線一切以你自己對耳為標準

耳機聽感自己試
啱唔啱聽自己知
-punk巴

所有野信自己對耳好過信sales / post內巴打
巴打/sales對耳仔唔係你對耳仔 每個人聽感都唔同
買野前一定要自己試清楚諗清楚

新黎既巴/絲打歡迎留一留低自己聽歌器材既資料(新link)

http://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFFGTFdGV21nemQteldTaV83V1lKSlE6MQ

呢頁可以睇番其他巴打填左乜

http://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AsCwmQJKoVjPdFFGTFdGV21nemQteldTaV83V1lKSlE

舊Link:
http://tinyurl.com/eargay2

耳機潮文合集:
http://docs.google.com/document/d/1Im5370mKsPKPZGJhqVGWocLcy5P22YHgdlnx5hmlx_k/edit

經典耳機推介

http://docs.google.com/document/d/1tMEkzWyPyuTw56QVJNdV8TIRk30M3w03RN4xEYWLkD8/edit

CM推介(舊link唔見埋, 可能有漏
http://docs.google.com/document/d/1FKYVT8FxSpocfPju5aFfPVWAUbryrv-eVKBRvItYKLM/edit
香港常見既既CM有:
fitear 333, 334, 335, air, aya
VE5, 6XC, 8
64 a18 (遲d有a12t)
qdc 變色龍,qdc 8, 雙子
UERR, 18pro

Amp推介

http://docs.google.com/document/d/17OY_8Vrf3tGrWj-sbKXFbKiMDmFgL6r-UFt4XQVCqUc/edit

DIY AMP

http://docs.google.com/document/d/1bPwtk_hct0uIywm4Ty1ykZzxuUdOpZNygMHtIVQ6T7M/edit
FAQ:

Q1:1000/2000蚊之內budget買咩入耳式好?

A1:出旺角各大耳機鋪試下(唔試過點知邊隻最適合自己?)

1000蚊內:

重點推介:final audio design e2000/3000
2隻調音有啲分別
e2000人聲清啲
e3000重bass少少
買的話最好試清楚自己中意邊隻
唔係話e3000貴啲就好啲
呢2隻無等級之分

毒撚到冇朋友巴打真心推介:hifiman re400,平衡度相當高,極之適合雜食。

重Bass:aaw個隻唔記得名,要查返(bass多點)

人聲/平衡:RHA MA750(聲清人聲甜)、Pioneer CH9T(聲清,可換線,平衡推出新世界)、Ath-E40(人聲出)、仲有對冇得試既apple earpod。

2000蚊內:
sony n3ap(平衡雜食而bass不錯,易推,偏暖)
ATH-LS200 (聲清女聲中甜,解決左IM02既缺憾)
Jvc fw01 (相對而言樂器聲較為突出)
QDC海王星(外型&配戴感唔錯,聲音方面相對薄聲 整體較為清聲 亦易推)
Campfire Audio Orion (條線跟ALO cable,相對海王而言音場闊dd咁多,但高中頻略輸海王星,聽說煲耐咗聲音會有驚喜)

舊推薦list 去上一個post 揾啦

Q2:耳機得番一邊有聲點搞?

A2:依個情況多數係條耳機線暗斷,仲有保養就拎上代理換。

過左保可以上恆源/波sir(大伏,手功麻麻)/Hercules小修小寶工作室(服務同手功較好)/R-Studio(星際2樓)道整或者自已剪左個插頭焊過個新既。

但未必一定成功(亦有可能中伏),

亦可以考慮買過對新既耳機。

Q3:耳棉或耳膠爛左去邊道買番黎換?

A3:基本上各大耳機店都有Comply棉賣(好易爛),

推介monster super tips,隔音唔錯之餘仲幾耐用。

另外耳棉耳膠係旺角德發地庫都有得賣(三節膠最隔音),

大約$40-$50一對

亦可以去部分耳機鋪試,耳膠會影響聲音同舒適度
耳機規格分析

頻率

單位為Hz

當前數值越低,低音下潛力越高。(低音可以越低)
當後數值越高,高音上潛力越高。(高音可以越高)

阻抗

單位為Ω(Ohm)

當耳機的阻抗越高,
耳機需要的電流或電壓越大,
但阻抗與難推與否並非直接有關。

靈敏度

單位為分貝(dB)

指在1kHz頻率下,向耳機輸入1mW或1V的功率時,
耳機所能發出的聲壓級。
現時的入耳式耳筒都是105dB/mW以上。
耳機靈敏度越高,阻抗越少,耳機越易出聲。

By Berryz巴打

單元類別

動圈單元

現時大部分耳機 (無論入耳式或是頭戴式),主要都是使用動圈單元。
發聲的原理和一般音箱一樣。

例:

Sennheiser IE8

HD800

動鐵式

又稱平衡電樞式。利用了電磁鐵產生交變磁場,振動部分是一個鐵片懸浮在電磁鐵前方。
當信號經過電磁鐵的時候會使電磁鐵磁場變化,從而使鐵片振動發聲。
優點是使用壽命長、效率高。

由於動鐵單元細小,所以有很多入耳式耳筒安裝2-20個動鐵單元,分別用來分析高、中、低音。

例:
Shure SE535 (三個動鐵單元,低頻*2,中高頻*1)

JHAudio JH16Pro(需要訂造耳模,八個動鐵單元,低頻*4、中頻*2、高頻*2)

20單

圈鐵混合

同時採用動圈動鐵的單元,理論上能夠互補長短。

例:
AKG K3003 (一圈二鐵)

亦軒耳機音樂世界

好多好多好多耳機免費任試,面皮夠厚既話,可試足一個下午
貨品種類繁多
分店多,地點便利
亦軒論壇個二手買賣區,間中會搵到筍野(你一定要知價,否則做水魚)

BAD
貨品價錢偏貴 ,大部份貨品都賣貴過甚他鋪頭
開左鋪後,佢個論壇變了質,好多野都俾人大吹一餐,或人云亦云,D意見睇下就算,最緊要親自試聽
人流多,唔少耳機都俾人試到殘晒
總店越搬越細

金聲耳筒專門店

唔少耳機都可以任試 (但冇亦軒咁多)
總店人流較少,環境靜D,可以專心D試耳機,耳機也比較新淨
分店多,地點尚算方便
價錢比亦軒平(?)

BAD
買野前切記一定要問清楚是行定水貨、保養條款、檢查行貨包裝上有沒有香港代理的貼紙和標籤

AV2000

價錢[rgb(255, 192, 203)]通常比其他鋪頭[/rgb(255, 192, 203)]平,會講明係行貨定水貨
據聞個老闆以前在某影音鋪打工,對影音產品既意見較專業

BAD
乜撚野都冇得試
鋪頭細小,貨品款式不及亦軒、金聲咁多,更沒有售賣大陸牌子耳機,以大牌子的熱門貨品為主

DMA 泛音

好多高檔野試
有D牌子都做返街價
有出自己牌子既HP架,都有ATH架
有SOUND CARD,DAC,AMP,喇叭,DAP賣
牌子相對比較齊

BAD
某D牌子仍屬於貴
旺角鋪人多嘈雜,難以專心試聽
高登&灣電鋪雖然環境靜啲,但就少好多嘢試

Jaben HK

好多貴野試,做cm可以即場做埋耳印
咁多間入面試耳機最好環境,閒日時間少人夠晒靜,任試唔嬲

BAD
比較貴,視姦play

恆源

有自家品牌,地方比較靜

BAD
D產品都係戇鳩調音,乜都賣得貴過人,馬撚又小器又封閉

天下影音:(16/F)

有D貨會劈價
係比較有名氣牌子 (唔會有大陸牌子)
賣HI-FI種類多,有興趣巴打可以順便望望
行內消息:由Denon代理開既 (好難証實,但有Denon野賣,DMA係冇Denon野)
有分店,但System及貨量都係獨立,所以佢既分店呢間冇可以走去第間睇睇或者格價

BAD
試既多數係HP
有平野賣,但唔多
要格價(拿,唔好話我唔提)
限定版唔洗諗,應該好難會入到手
行內消息:T字頭代理會唔派貨,正如AX2XXX咁 (原因都係個價做壞市),換句話講唔一定有HIT既貨品
好似冇MONSTER貨

華仁:(10/F)

價錢都肯追貼街價
環境好 (但唔太靜,如果有人試HI-FI)
有HI-FI野睇同小量DAC/AMP野
有BD賣 (價錢唔好諗佢平)
店員幾NICE (第一次上去果時,第二次就差D笑容,但佢都樂意拎俾你聽)
旗艦級IEM都有得試,etc. IE8、SE535

BAD
牌子小 只有ATH SEN記 加MONSTER同SHURE
價錢唔好最平
主打HI-FI 所以唔好望D野好齊
容納人數小,試聽頂多4、5人已經叫FULL

英京:(8/F)

同天下(16/F)差唔多
感覺AMP/DAC種類較多(對比16/F)
試耳機服務好過(16/F)
可訂貨

BAD
同天下(16/F)差唔多
佢地唔太SURE停產與否,都會叫你訂貨,例如W1000 (某D對呢方面唔太熟既職員會咁做)

國際影音:(7/F)

毒男O岩,望價睇野,佢都唔點理你
價錢都同友誠上下撞

BAD
牌子少
唔太多耳機選擇

RIGHT SHOP

好多線同耳機有得試

BAD
人流比以前多左

Let's Go Audio

員工好好人
好多嘢有得試,如:耳機、線

BAD
得灣仔有鋪

HOT EARPHONE PRO

員工好Friendly
有HK Handmade 耳機線賣,好多選擇
有好多鐵三角行貨

BAD
牌子唔算多

MASTER PRO

貨品繁多,好多都有得試
價錢跟貼街價

BAD
鋪頭比較細

R-Studio
星際2樓

老闆好Friendly
有整升級線,接口好齊,A2DC都有
價錢貼市

BAD
鋪頭細,牌子唔算多
老闆家陣好少出手

Apex Headphone
星際3樓

老闆幾好傾
價錢貼市

BAD
成日都有熟客係度吹水

FANTASY MUSIC
星際三樓

GOOD:
好多唔同嘅player可以試
有大量台灣oc線現貨/亦可以試

BAD:
可以試既牌子唔多
有時會太多人

In-Custom Pro
星際2樓

GOOD:
有香港少見嘅耳機、線賣,可供試聽
店員態度好,會熱心詳細解答各種疑問
有時會有飲品供應

BAD:
地方淺窄,容納唔到太多人(三四個坐喺度已經覺得逼)
好多萌系Figure擺咗出嚟,搞到氣氛有啲怪
有賣/可供試聽嘅品牌少

Foco
沙田新城市,高登*,旺電二樓(*前身係金耳)

GOOD:
店員唔會太主動sell嘢,可以靜心睇/試
有售品牌繁多,連etymotic新舊產品都有現貨及試聽

BAD:
好似行超級市場咁嘅感覺
價格唔會平過其他鋪

待補充
代宣傳:高登耳機line群,入群者請填form,並在post內留言作實

http://goo.gl/forms/1HqFlp5weV

lm
豐儉由人啦

二手好睇上手點煲點玩 總有一班人大力出奇蹟

所以我就麻麻地2手除非絕版野
記得聞吓重唔重耳屎味
你講起我就想攞上手聞吓
越索越頂癮
係人都知唔好㗎啦,買到啲有暗病嘅,但係有錢邊個唔知新嘅好
尻沖左條dream duet
平到爛
早買早享受 遲買
一大有咩高見呀
見親嗰啲唔止年紀大,好多仲好奇怪
星際就多呀叔呀伯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞