Apple Watch 用家討論區(32)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
歷代Apple Watch比較(按圖可放大,由國際牌黑絲提供)

Apple Watch款式總覽
Series 5(2019年最新款,9月20日推出)
Series 4(2018年推出,官方已停產,士多仍然有售 )
Series 3(2017年推出,官方以低至$1,499繼續發售)
Series 2(2016年與Series 1同期推出,官方已停售)
Series 1(2016年與Series 2同期推出,官方已停售)
Series 0(2015年推出,官方已停售)

1. Series 5內置32GB,亦都多咗
- 推出健康研究(Health Research):Hearing Study、Women Health Study 女性、Heart and Movement 心臟與行動、緊急求助功能
- Always-On Retina 永亮螢幕,但亦提供一日續航電量
- 首次內置指南針新增鈦金屬版、Hermès 太空黑不鏽鋼錶殼

2. 每一個Series嘅Apple Watch會按跟機錶帶或錶殻材質細分為普通版、Nike+、Hermès及Edition四款
普通版--最傳統嘅版本,最多色/材質嘅錶殻可選擇
Nike+版--Series 2開始有嘅版本,跟機錶帶設計為運動而設,同埋會多一個Nike獨家錶面,得鋁殻選擇
Hermès版--Series 2開始有嘅版本,跟機錶帶名貴啲,同埋會多一個Hermès獨家錶面,得鋼殻選擇,AC+價錢貴過人,但保嘅嘢亦都多啲(錶帶保養由Hermès負責)
Edition版--超級貴嘅版本,Series 0係黃金錶殻,當年索價(最平)10萬一隻,銷量慘淡,係Apple Watch極失敗嘅系列
之後Series 2/3轉用陶瓷錶殻銷量都係一般,最後Series 4終於cut咗呢條line

3. Series 3起按連接性分為GPS版及GPS+LTE版兩類
GPS版--允許用家喺手機唔跟身嘅情況下紀錄跑步/游水路徑
GPS+LTE版--允許用家喺手機唔跟身嘅情況下紀錄跑步路徑同埋透過eSim打電話/用data上網(要你用緊個電話plan支援,亦都可能有額外收費,詳情問番你個台
Series 2得GPS版,而Series 0/1既冇GPS,亦冇LTE,只係一隻普通度心跳嘅錶

4. 由Series 2起嘅Apple Watch都有50米防水
--官方話游水冇問題,但潛水/滑浪唔得,自己衡量風險
--Series 0/1只有1米防水,即係只限落少少雨/洗手
注意:如果隻錶因為入水而損壞,會當人為損壞,有AC+就補幾舊換新,冇就俾幾千買過隻新

5. Series 4嘅錶面由以往嘅38/42mm加大到40/44mm
--雖然畫面大咗,但錶身大小同以往相約,Series 4 40mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅38mm錶帶互換,Series 4 44mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅42mm錶帶互換
--雖然Series 1/2/3可以update到WatchOS 5,但WatchOS 5專為大mon而設嘅新complication錶面得Series 4先有

6. Series 4新增嘅電子心率感測器(ECG)香港已用到
Series 4其他特別賣點
--跌倒偵測 :如果隻錶sense到用家跌親而過咗某個時間都冇反應,就會自動打999報警,對老人家/行動不便者係極有用嘅功能
--具備觸感反應的數碼錶冠:轉個錶冠嘅時後會有「卡卡」聲+震動feedback
--64-bit處理器

Q:幾多日之內可以買Apple Care?
A:60日內,可以Online買,remote check錶,唔一定要落士多

Q:Apple Care 個快速更換服務係點?
A:https://lih.kg/iJxpfjX

Q:無網絡用唔用到指南針?
A:沒有網絡狀態下,電子指南針仍可正常操作。每一次啟動手錶時,都要至少花5-10分鐘定位,不能立刻使用

Q:計數機、分貝計(Noise app)等實用功能係咪淨係S5獨有?
A:S4更新後可以用分貝計(Noise app),S1至4更新後可以用計數機

Q:有無App好用?
A:https://lih.kg/ahGJkLV

Q:有無Whatsapp官方Watch App?
A:無,豬閪伯格唔撚出,用住Watchchat先
HK01開箱文摘要
https://lih.kg/kOGeoyX

Apple Watch Series 5 review: the best smartwatch
https://www.youtube.com/watch?v=vW9B07zSrAk

豐澤最新價格(由波子912提供)

蘇寧價錢(由 瓦努阿圖張學友提供)
有冇人隻錶用得耐 有呢啲細紋
錶殼果d
巴打 Hermes 版S0已經有喇
唔係個 sensor面呀 係側邊
下個Post改,唔該哂
有冇人買過陶瓷錶帶
nono d字嘅外圍
我個隻仲未有 都係S3
有無平平地副廠充電線推薦
是咪老泥
我驚佢係電池漲到咁
Welcome
當年買仲未有橙膠帶
吊你老母
吊你條春咩屌你老母戇鳩鳩
係咪你本身戴個陣唔太緊 有幾多虛位下 所以先整花到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞