[死海鹽]濕疹輕鬆斷尾

724 回覆
145 Like 7 Dislike
有追開巴打個Po

我都用過死海鹽醫濕疹 都知道睇咗幾個醫生 用埋西藥 但都冇用的無助感 所以想分享下

我啲濕疹好生唔生生係春袋 真係好撚慘
出街R又唔係 唔R又唔係
睇咗3個醫生 搽類固醇都冇用 雖然有減輕 但都會影響平時行路

絕望之下都用死海鹽 都知會痛到仆街 但都好過每晚係到死R爛R 痕到訓唔到覺 R又痛 每晚都訓得唔好 勁撚燥底

一開始用死海鹽時 鹽的濃度一定要慢慢加上去
由於我係陰囊濕疹 醫生話陰囊皮係全個身體最敏感的地方 所以第一次浸的時候 都係400ml水+1茶匙 用塊布濕滿已調較的鹽水 一野轟落去

一撚定一撚定要用室溫水 千奇唔好用暖水 用暖水=食完辣野飲熱飲的感覺 痛的感覺會強好多 用室溫水係最唔痛(雖然都勁撚痛)至於冰水就未試過 因為春袋一遇凍野就縮埋一舊 浸唔到成個春袋

之後發現用布的方法唔多有效 雖然轟落去時都拿到成個袋 但無論用咩溫度的水 最尾都係縮埋 拿唔到成個袋

所以就轉用浸的方法 由於已經升lv升到用到好鹹的鹽水(嗰陣已經冇計幾多茶匙 直接開完用條利試濃度 係鹹到苦 )就倒曬啲鹽落大隻奶粉樽(貪個樽夠大 應該裝到5/6L水)再裝滿水嚟

要浸時就倒落個BB盆 浸完就倒返落大隻奶粉樽 日日都係咁浸 每次浸20分鐘 浸完先沖涼(浸完即刻沖涼會痛 建議浸完休息15-30分鐘先沖涼 會冇咁痛)

死海鹽我係幫黃維X的網上商店買 係好貴 成400/500 1KG 雖然貴 但計返同睇一次醫生差唔多 所以都幫佢買

野食方面都要介口 上網睇話飲綠豆水可以解濕毒 煲咗2次飲 自我感覺良好 但實質上好似冇咩幫到手
我牛豬鵝鴨都介曬 盡量食魚 羊肉試過食完冇乜點發 都算食得 但唔可以多 (每個人體質唔同 要自己試 ;食錯咗而發的話 就飲綠豆水解)

至於要點斷尾 用死海醫大約一個月後 其實已經好咗七至八成 但最尾都係搵西醫斷尾 呢個西醫真係好撚勁 暗瘡高登仔(連登仔就唔知識唔識)一定識的銅鑼灣沈祖X 佢新症要排一年 好彩我一直有睇佢 佢開咗盒藥膏 同一支洗身用(即係洗JJ用)就到而家都未發過

希望呢啲分享幫到你地 祝大家早日斷尾!
有追開巴打個Po

我都用過死海鹽醫濕疹 都知道睇咗幾個醫生 用埋西藥 但都冇用的無助感 所以想分享下

睇咗3個醫生 搽類固醇都冇用 雖然有減輕 但都會影響平時行路

絕望之下都用死海鹽 都知會痛到仆街 但都好過每晚係到死R爛R 痕到訓唔到覺 R又痛 每晚都訓得唔好 勁撚燥底

由於我係陰囊濕疹 醫生話陰囊皮係全個身體最敏感的地方 所以第一次浸的時候 都係400ml水+1茶匙 用塊布濕滿已調較的鹽水 一野轟落去

一撚定一撚定要用室溫水 千奇唔好用暖水 用暖水=食完辣野飲熱飲的感覺 痛的感覺會強好多 用室溫水係最唔痛(雖然都勁撚痛)至於冰水就未試過 因為春袋一遇凍野就縮埋一舊 浸唔到成個春袋

之後發現用布的方法唔多有效 雖然轟落去時都拿到成個袋 但無論用咩溫度的水 最尾都係縮埋 拿唔到成個袋

所以就轉用浸的方法 由於已經升lv升到用到好鹹的鹽水(嗰陣已經冇計幾多茶匙 直接開完用條利試濃度 係鹹到苦 )就倒曬啲鹽落大隻奶粉樽(貪個樽夠大 應該裝到5/6L水)再裝滿水嚟

要浸時就倒落個BB盆 浸完就倒返落大隻奶粉樽 日日都係咁浸 每次浸20分鐘 浸完先沖涼(浸完即刻沖涼會痛 建議浸完休息15-30分鐘先沖涼 會冇咁痛)

死海鹽我係幫黃維X的網上商店買 係好貴 成400/500 1KG 雖然貴 但計返同睇一次醫生差唔多 所以都幫佢買

野食方面都要介口 上網睇話飲綠豆水可以解濕毒 煲咗2次飲 自我感覺良好 但實質上好似冇咩幫到手
我牛豬鵝鴨都介曬 盡量食魚 羊肉試過食完冇乜點發 都算食得 但唔可以多 (每個人體質唔同 要自己試 ;食錯咗而發的話 就飲綠豆水解)

至於要點斷尾 用死海醫大約一個月後 其實已經好咗七至八成 但最尾都係搵西醫斷尾 呢個西醫真係好撚勁 暗瘡高登仔(連登仔就唔知識唔識)一定識的銅鑼灣沈祖X 佢新症要排一年 好彩我一直有睇佢 佢開咗盒藥膏 同一支洗身用(即係洗JJ用)就到而家都未發過

我朋友個蛋蛋依家兩截色,當年搽類固醇之禍 依家都仲係硬起一塊皮咁,間唔中訓覺不自覺r
我朋友用完衰過冇用
佢那到d傷口發炎流膿
一日比一日嚴重
每晚訓教都痕到發癲
要補充埋

沖涼唔好用樽裝沐浴露 試過幾支都冇乜幫助
最尾搵咗平X媽媽的左手香番梘 $80/舊(呢排做折 琴日買$70/舊) 堅有用 用完佢會冇咁易發

番梘我淨係用過平X媽媽 見佢有啲效就一直用佢(亦試過黃維X網上商台舊死海鹽番梘 沖完勁乾 好撚彩嗰排冇發 如果唔係真係收撚皮)

仲有仲有 保濕方面 因為浸完鹽後佢會出水 啲水係臭臭地 沖完涼後又會乾 所以要搵野保護著佢
我試過用椰子油(勁香柳子味 好有衝動一野飲曬佢 )雖然唔痛 但訓到半夜都會痕

所以建議用平X媽媽的紫膏 塗完會涼涼地 又夠潤 真心好用 至於佢同系列的金膏就般般 因為太臭 我仲要係JJ位 成日俾女朋友笑我臭鳩 所以用咗一排金膏就冇用 但紫膏真係幾正

以上的牌子都係親身試過用過的經驗 用到好用先分享 絕非打手 打手死全家
要補充埋

最尾搵咗平X媽媽的左手香番梘 $80/舊(呢排做折 琴日買$70/舊) 堅有用 用完佢會冇咁易發

番梘我淨係用過平X媽媽 見佢有啲效就一直用佢(亦試過黃維X網上商台舊死海鹽番梘 沖完勁乾 好撚彩嗰排冇發 如果唔係真係收撚皮)

仲有仲有 保濕方面 因為浸完鹽後佢會出水 啲水係臭臭地 沖完涼後又會乾 所以要搵野保護著佢
我試過用椰子油(勁香柳子味 好有衝動一野飲曬佢 )雖然唔痛 但訓到半夜都會痕

所以建議用平X媽媽的紫膏 塗完會涼涼地 又夠潤 真心好用 至於佢同系列的金膏就般般 因為太臭 我仲要係JJ位 成日俾女朋友笑我臭鳩 所以用咗一排金膏就冇用 但紫膏真係幾正

以上的牌子都係親身試過用過的經驗 用到好用先分享 絕非打手 打手死全家

咁個時你女朋友有冇幫你含/奶依袋
要補充埋

咁個時你女朋友有冇幫你含/奶袋
要補充埋

冇 點會咁變態 金膏臭到自己都頂唔順
要補充埋

我都想有一個唔介意自己有濕疹既女朋友
皮膚敏感有無用?
面成日紅 有暗瘡 果種
同埋用紫膏的話 係要每日瘋狂搽 基本上一小時搽1次

如果嫌佢啲涼涼地唔夠涼 可以放落雪櫃雪涼再搽 爽撚到爽
要補充埋

我都想有一個唔介意自己有濕疹既女朋友

係袋 啪嗰陣都睇唔到 同埋又唔會傳染 所以女友都唔太介意

佢啪完後仲會即刻問弟弟有冇事
有咩想問我的話可以TG我: eugenehkg

因為唔會成日追Po

識答一定會答

希望幫到你地啦!
好左用咩去印快?
我皮膚好白,有印好礙眼
有咩想問我的話可以TG我: eugenehkg

因為唔會成日追Po

識答一定會答

希望幫到你地啦!

不如你入group啦
https://t.me/joinchat/AAAAAEINy34rugj4kKExOA

group裡面有位巴打又係生係春袋
好左用咩去印快?
我皮膚好白,有印好礙眼

同問
成身一撻撻黑色 過左兩年都唔退印
同埋用紫膏的話 係要每日瘋狂搽 基本上一小時搽1次

如果嫌佢啲涼涼地唔夠涼 可以放落雪櫃雪涼再搽 爽撚到爽

佢個隻紫雲膏我而家都有用開
收水真係幾好,不過我自己覺得好臭
金盞花膏同皂我都有買,感覺一般...
個時係個店員推介話濕疹收咗水之後要轉搽返金膏先買
但無乜效,諗緊轉下用佢其他皂
係cwb個間買左,尋晚用完分享下
首先我全身都有,但我冇浴缸,我就用個膠桶黎開水洗全身
我溝左大約4湯匙既鹽,又唔算話好拿,好次比野吉咁既感覺,洗完直接抹乾個身搽左少少lotion(平時日日都搽開)

用完明顯止左痕,傷口有少少發紅,問返間野佢話係正常排毒反應 繼續用會慢慢散紅,我試多幾次再睇下,但止痕黎講真係算一流
我溝左大約4湯匙既鹽,又唔算話好拿,好次比野吉咁既感覺,洗完直接抹乾個身搽左少少lotion(平時日日都搽開)

用完明顯止左痕,傷口有少少發紅,問返間野佢話係正常排毒反應 繼續用會慢慢散紅,我試多幾次再睇下,但止痕黎講真係算一流

我咁啱用左一日之後見到呢個post
尋晚第三日用 每次用都乸到差啲暈

而家紅到痴線 唔知係咪正常反應。。我係成個body同面都好嚴重 但用完之後超超超紅又甩皮 好恐怖

係惡化 定係轉好嘅過程黎? 求開解

而家紅到痴線 唔知係咪正常反應。。我係成個body同面都好嚴重 但用完之後超超超紅又甩皮 好恐怖

建議你即刻減分量

拿到差d暈一定唔係正常反應啦,試下減少分量,比身體適應下先慢被加

至於發紅同甩皮 正常頭幾次浸都會,唔使太擔心
好左用咩去印快?
我皮膚好白,有印好礙眼

去印敷死海泥幾好
皮膚敏感有無用?
面成日紅 有暗瘡 果種

可以,有消炎作用
我反而浸個陣無你哋講到咁乸
只係有少少刺痛感
有追開巴打個Po

恭喜斷尾
香港腳得唔得先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞