[死海鹽]濕疹輕鬆斷尾

724 回覆
145 Like 7 Dislike
之前係舊登分享過用死海鹽醫濕疹,唔少巴打用完都有唔同程度改善,所以轉貼返過黎,update左少少資料,希望幫到更多巴絲

為左解釋得詳細少少,我自己做左少少資料搜集。主要都係網上搵,當幫大家整合有關死海嘅資訊。

死海位於以色列同約旦中間,聖經記載嘅摩西分開大海就係死海。雖然叫做死海,但其實死海係一個湖,只不過係好向左走向右走大嘅湖,海岸線長達80公里。死海位於沙漠地帶,亦係地球上陸地嘅最低點,大約係海平面以下負430米。死海鹽分極高,礦物質含量比一般海多10倍,有某幾種礦物質更加得死海先有。呢點好重要,死海礦物質就係醫濕疹最重要嘅成份。

死海鹽本身對皮膚有好多作用,消炎殺菌、止痕,加上佢本身礦物質濃度極高,大部份對皮膚有益。好多人都講過,有濕疹去沙灘游水會冇咁痕,就係因為海水嘅鹽分幫你止痕。你諗下死海鹽分仲要高過海水10倍,可想而知。

話說4年前,我開始有濕疹。開頭梗係睇醫生啦,中西醫咩都睇過哂,都係禁停左一排,好快又返發。初頭得條頸有,之後到手腳,最後上埋塊面 個幾年簡直係我人生低潮,溝唔到女都算,個種痕癢簡直畢生難忘。再加上夜晚訓覺r向左走向右走到個傷口出埋水 ,連沖涼都拿到叫救命。

咁我keep住睇醫生,食藥,搽類固醇藥膏,loop左3年。睇醫生食藥>好返d>返發>睇醫生
Loop到我有個耶撚親戚跟教會去以色列朝聖,佢聽個度d人講死海鹽對濕疹有用,就買左一包比我用。

咁呢度就講下用法,我用個時就4湯匙左右開1分升水(其實份量多少冇咩所謂)等d鹽完全溶係水裡面,可以直接浸或者用棉花、紗布點黎敷。大約敷15分鐘左右。直接用落患處。我要講,一定一定拿到仆街,冇皮膚問題嘅人掂死海水會好似掂普通水一樣。但有濕疹 仲要用落患處,一定拿到叫救命,記住忍住佢。用多幾次慢慢就冇咁拿。因為拿個下係幫緊你消炎殺菌同埋排毒,仲可以加快傷口癒合同阻止繼續出水。所以講多一次,拿?忍撚左佢。長痛不如短痛!當你有一日,掂死海水都冇拿嘅感覺時,恭喜你,你已經成功斷尾。

用完15分鐘之後,唔好過水,有得d死海礦物質留係傷口上面,之後搽返d油或者cream鎖返D營養就得架啦。

用法大致上係咁,如果巴絲屋企有浴缸,可以直接全身浸tim。不過呢個用法好奢侈。咁我個時就日以繼夜,夜以繼日咁日日敷,加上戒口,係冇再睇過醫生嘅情況下,大約年半左右斷左尾。到而家已經差唔多3年,我未試過返發。

我留意到香港都越黎越多死海鹽賣,但記住死海係以色列同約旦之間,如果產地唔係呢2個國家,建議你唔好買,因為開採死海礦物,係當地要攞牌架,當然買返個2個國家比較穩陣。咩牌子都唔緊要,只要產地係約旦或以色列就得,記住要買100%死海鹽,有其他成份添加或香味嘅都唔好買。

死海鹽邊度買就google下死海鹽,唔難搵到,同埋我見唔少巴打夾團去iherb買。希望巴絲都入黎分享下你點對付濕疹同成果,幫到更多巴絲脫離濕疹之苦
邊度有得買先,我濕疹都困擾左我好耐
啦到仆街用緊
牛皮癬得?
試下先~

THX~ 巴打~
啦到仆街用緊

證明你皮膚多菌
邊度有得買先,我濕疹都困擾左我好耐

Google死海鹽啦,唔想開名幫人賣廣告
啦到仆街用緊

加油呀 用用下會慢慢冇咁拿
牛皮癬得?

牛皮癬可以呀
困擾咗我十幾年啦
lm
睇中醫已經好咗好多
但仲有少少未斷
靠戒口定用死海鹽
試下先~

THX~ 巴打~

希望幫到你啦
睇中醫已經好咗好多
但仲有少少未斷
靠戒口定用死海鹽

兩樣都有,我個時一痕就用,用黎止痕真心唔錯
睇中醫已經好咗好多
但仲有少少未斷
靠戒口定用死海鹽

兩樣都有,我個時一痕就用,用黎止痕真心唔錯

試下先
雖然冇話特別痕
Lm
我想問死海浴鹽係死海鹽?

同埋我上咗inerb睇 有冇話邊隻好用?
google咗無答案
開名啦唔該
成手成腳心口塊臉都有
google咗無答案
開名啦唔該
成手成腳心口塊臉都有

https://m.facebook.com/deadseamor/
我google到呢間,呢間買得唔得
同人夾錢係iherb買
真係斷到尾咩

同埋我上咗inerb睇 有冇話邊隻好用?

死海鹽=死海浴鹽
冇話邊隻架,最緊要產地同埋係純死海鹽
google咗無答案
開名啦唔該
成手成腳心口塊臉都有

https://m.facebook.com/deadseamor/
我google到呢間,呢間買得唔得

我係呢間買嘅,iherb都多巴打買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞