[死海鹽]濕疹輕鬆斷尾

724 回覆
145 Like 7 Dislike
其實濕疹係點樣樣 生左幾年濕疹
睇醫生睇左幾個 有一半既 多數中醫話係濕疹
有d醫生話唔知咩黎 話唔似濕疹 又有醫生亂鳩咁斷症 搞到仲嚴重左
Lm
啱啱㩒入去iherb睇死海鹽
屌佢老味加價加到成$209一包
咩事呀
咩事呀

陰囊濕疹點搞好
想問下各位知唔知我呢個情況有冇邊隻藥膏啱我用,我之前去睇開個西醫都係幫我打類固醇針同俾d有類固醇藥膏我搽,但通常3個月左右又返發,真係唔想再靠個d類固醇針同藥膏啦,有d咩方法可以幫到我
想問下各位知唔知我呢個情況有冇邊隻藥膏啱我用,我之前去睇開個西醫都係幫我打類固醇針同俾d有類固醇藥膏我搽,但通常3個月左右又返發,真係唔想再靠個d類固醇針同藥膏啦,有d咩方法可以幫到我

試下d天然藥膏?eg紫雲膏,椰子油
用完第三日發得好勁

本來係小傷口而家起咗好多水泡 出曬水 想問下咁樣係咪正常
1/3茶匙+100ml水倒落膊頭到(我成個膊頭+背都係), 拿到跳左成分鐘
好彩屋企冇人

拿完之後好爽, 平時痕足成日, 依家幾乎唔痕
咩事呀

係囉加左好多痴撚線
各位我想問下濕疹有冇咩零食可以食?
朋友有濕疹但又成日要OT,好以食啲咩頂肚?
麥皮麵包蛋糕牛奶呢啲全部都會敏感,係咪淨係可以食生果?
仲有冇巴打搞團買

Lm

Lm

留tg grp link

想夾團買
Tg : stevecole
有咩想問我的話可以TG我: eugenehkg

因為唔會成日追Po

識答一定會答

希望幫到你地啦!

不如你入group啦
https://t.me/joinchat/AAAAAEINy34rugj4kKExOA

group裡面有位巴打又係生係春袋

輕輕推一推
剛剛入左group, 想夾巴絲買

濕疹患者7年,嚴重過但宜家變成局部睇天氣翻發
留名
呢幾日天氣乾燥又爽...
D 濕疹突然好返晒
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B7%B1%E6%B0%B4%E5%9F%97%E6%94%A4%E6%AA%94%E5%94%AE%E6%9C%AA%E7%B6%93%E8%A8%BB%E5%86%8A%E8%86%8F%E8%97%A5-35%E6%AD%B2%E7%94%B7%E8%A2%AB%E6%8D%95-111849020.html

我之前推薦個隻藏药癣毒王草本乳膏榜上有名 要醫生先開得既 果然係正野

想開類固醇話咁易
洗乜買依隻仲要加左唔知咩成份既野
呢幾日天氣乾燥又爽...
D 濕疹突然好返晒

太乾
近呢兩個月突然耳仔, 兩隻手手臂, 心口, 背, 大脾勁痕
起左好多粒小紅點 (有啲又似水泡)
睇過幾次中西醫 本身好左9成
早兩星期又黎返
今次左手起先 仲要R到爛晒出晒水
然後右手呢家又跟住黎料.....
夠竟係咪濕疹
好撚啦
仲有冇巴打絲可以一齊研究下
上下眼皮 人中位 咀角 春袋都有
眼皮就唔痕唔痛 係紅到好似個圈咁圈住隻眼
人中位同咀角有時會裂開同埋紅 都係唔痕
春袋就痕撚到
中西醫都睇過下 西醫就不值一提
中醫就叫我用舊焦油梘洗面洗完都係好拿
死海鹽之前用過一段時間 敷左一排就冇敷 真係好撚拿
但效果比較好
所以小弟我諗住重投死海鹽既懷抱中
長痛不如短痛
各位巴打絲 想問下你地
平時敷完之後會搽咩cream?
同埋建唔建議焦油梘同死海鹽一齊用?
眼皮用死海泥比較好?

希望有巴絲睇到

小弟知自己未算係嚴重 但都足以令我覺得好痛苦
同埋係到同其他一樣有濕疹既巴絲打打氣
輕輕一推
我都分享下...
小弟濕疹由中學開始,由只有手指一兩隻跳到今時今日全身都有
十年黎都用外用類固醇藥膏搽到好返
但最近發覺搽極都無乜好到 而且越用越多
上個月買左包死海鹽 ,隔幾日浸一次全身,發覺其實唔係好乸,但浸完果幾日,全身好多位置越黎越發得好勁,本來從無發過濕疹既新地方亦都出現 例如春袋 結果忍唔住又用返類固醇搽返好佢,無幾日又黎痕過,最後春袋r到出水呢下最慘
上星期去荃灣買,個sales好詳細同有耐性咁教我有咩產品啱我用同有咩功效,最後買左包浴鹽,幼鹽,cream(佢叫butter),無買死海泥因為覺得有d貴

佢介紹我沖完涼後,或者用浴鹽浸完後,用幼鹽加butter兩溝一齊搽勻全身,再沖水過一過d 鹽同butter
一搽d幼鹽,唔係講笑,第一次感受到咩叫全身比火燒緊咁,就黎痛到好似鄭嘉穎果張鐵馬尋橋潛力圖咁大嗌。
過左水之後feel到d皮膚好似沖唔乾淨咁,因為佢d鹽既礦物質同果層butter已經形成左一層油層咁保護,但感覺係好舒爽同滑既,唔洗再搽額外既lotion or cream都可以

同埋整左樽死海鹽水噴劑,噴完d痕緊既部位,又係火燒咁,火燒完隔無耐會見到出水,有時噴完又痛又痕

試左兩日,暫時最大改變係全身發紅出水得勁左好多,夜晚好痕訓唔到覺,同埋大幅度地減少用類固醇,有痕就噴兩野

黎緊再有改變再講 呢場仗感覺幾難打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞