英倫扮工室(28)支援革命 人人有責

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
輸client facing / deal sourcing
自己人圍威喂who cares
禁我hedge fund 唔洗呢d hedge fund 圍威喂好重要 d desk head 係法國佬 你做research/trader 埋唔到堆就無好strategy/market 跟. 我做dev就唔太覺EU人有咩特別優勢 純粹visa問題
呢個世界唔係剩係得hedge fund / hedge fun dev 囉
禁都唔係行行/職業都要deal sourcing
你用consultancy角度睇 我用hedge fund角度睇
我做過finance front office 囉
FO 你係指trading? IBD?
EU language fluency你係指英語之外?
FO = IBD S&T ER
EU language = german french Spanish Italian Nordics etc
I see. 但係係uk各行普遍都需要eu language fluency?
洗碗當然唔駛,講緊highly skilled professionals
係technically 唔需要,但如果公司有EU market,有language 有優勢囉
加上middle management or above 都開始唔係睇你個人能力有幾勁 e.g. 我去lead 個Spain-related project 一定唔夠一個spainish 好, 就算我個人醒佢地一倍

香港人太潔僻
Sorry 我接受唔到地毯
其實我想講
示威擺工都要擇日
還手又覺得太暴力
條數應該都好和味
咁香港人係好鍾意返工
係冇完善嘅制度同工會保障下 你好難好似鬼佬咁話攞就攞
又唔係落後地方咁 all or nothing
你叫我辭左份工返香港拎支雞尾酒同黑警死過 我都會諗諗啦
有錢人講野口氣係唔同d
幾百鎊搞掂咁抵?
早早搞掂好過入左伙先換既
不過
係英國住
學下自己整呢樣果樣都好
我覺得Ikea俾錢人砌好唔抵
又唔係難
啲野又唔係件件襟用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞