英倫扮工室(28)支援革命 人人有責

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
support this ching
希望有一日我可以有錢到投 Tories
啲酒吧靜撚晒
有冇人陣間去 London rally 想打個招呼
飲幾杯野
除左飲酒
你仲識啲乜
睇波 + 鳩叫
For Hong Kong?
When?
唔好意思頭先未睇到樓下
我想知論據?
1.我覺得rollback 同 second referendum都係undemocratic.你可以brexit完再vote rejoin EU. 但唔可以brexit之前terminate佢.
輸左重唔靜過鬼咩
咁一陣唔該叫得落力d
我不嬲叫得好落力
推推
連登講論據
一係我試下講下另一面嘅論點俾你諗下啦

1. VoteLeave 事後被揭發超支,選舉事務處亦裁定VoteLeave違規,VoteLeave放棄上訴,已繳交罰款。更大問題係campaign for Brexit嘅人也有很多種brexit,而不同的願景incompatibility,某程度上導致傾Brexit deal時「順得哥情失嫂意」。即係Remain一直係Cameron 同EU deal返黎嘅single proposal, 但係leave 就係multiple proposal bundled together。所以個referendum設計成咁,又唔俾人confirmatory vote先係undemocratic。
democracy係要address 公民嘅訴求。一個52-48二分嘅社會,無論脫唔脫得成歐,一樣要address少數人嘅concern,唔係票多過到立法會嗰種就叫做有民主嘅。

至於Brexit會否有助bno平權,或降低移民門檻,我個人認為無分別。而且,作為外來勞工,一直都係同全球嘅talent競爭,無可能單單因為Brexit俾香港有特別待遇。
🤣
連登講論據
想知d乜
johnson幾時找數cut income tax
唔關事 現實世界都一樣
唔好再提 超心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞