英倫扮工室(28)支援革命 人人有責

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
我係博客來買寄過黎
非自雇 >£100k 要submit self assessment
你簡放入pension定由佢扣personal allowance?
唔知有得揀
哦用pension 去㩒低taxable income 返去£99k?
唔想放咁多落pension 喎
係囉...想即刻用d錢
勁耐未上黎
有冇人睇Celebrity get me out of here?
no
Open plan可以點扮工 睇黎聽日都係要扮一日工
我知道自己扮緊工 其他人都知我扮緊工 但我依然係扮緊工
睇黎都係扮到出年
Pension要供夠N年先拎得留?定係好似MPF咁一定拎得番?有無人知
真係唔知可以咁樣交少d tax
捱到退休咪交少d tax囉 中途cash out係要交返20%稅
其實好睇你僱主點同你供 佢幫你供埋一份的話 點都有著數
僱主可以唔供嫁咩
有d供大份d 供唔供pension如果係差個幾十鎊 老西都供左先
佢講緊matching 呱

如果唔供pension直接拎cash,你£100 income 交左 £20 income tax實際收得£80

如果拎£100供pension,55歲先拎返,打底有£25係tax free,淨返£75扣埋20% income tax變相只係交£15 income tax.

如果你income tax 交梗40% - 60%會省仲多,加上你退休之後每年都都有tax free allowance,實際交幾多tax睇你個年withdraw左幾多pension

香港mpf係咁俾人插係問題每年收你1-2% management charge 食窮你,但係英國好多company scheme都係收梗1%樓下
張相p到呃9 d鬼佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞