英倫扮工室(28)支援革命 人人有責

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
呢到除左我同你
個個60k+
我想投胎多啲
想移民
其實冇細路 可以考慮台灣 老咗都有啲歸屬感 起碼仲有一大班親戚朋友响香港

美西都可以考慮
咪一鳩樣
我覺得唔同
早排先同我老婆講開 我自己一個行入John Lewis (非London/Cambridge ) 成幢應該得我一個yellow object 會有一種壓迫感
利申 以前後生住幾年白人區從來冇呢啲感覺
係度住得太耐,想換下環境
睇下r唔r到visa 去袋鼠國
成日都的唔起心肝去
不過應該係好地方 起碼陽光夠多
想知working holiday visa計唔計?
計,你做難民都計
有residential permit算唔算uk resident 定一定要係permanent resident
sorted
我地投labour
佢地投tory
算, 唔洗
可能呢個係referendum既fault. 如果NI scotland 公投獨立又係 52-48. 禁佢可以點脫d唔脫d? address少數人既concern. 我覺得如果條問題係設計得唔好 當初議會過European Union Referendum Act 2015就應該amend條問題,而唔係投完 真係brexit啦之後先話想rollback/再vote過

我係覺得現時移民名額大部份要預留比EU人同整到T2 sponsor禁難 自然降低左移民機會. Brexit之後可以同eu人一齊掙 變相咪大左機會. 佢之前新移民計劃白皮書有提過某d同英國有特殊關係既地方會加分同簡化

Brexit(特別係hard brexit) 驚工作人口流失, 而肯過黎英國BNO holders 多數都係年輕,英文能力好既專業人士. 諗唔到咩理由唔要 除左得罪共產黨
小弟係呢邊就來7年 visa冇中斷過,冇咩點岀過境 但係仲差3年先夠10年

雖然上年先grad,宜家又返緊相關工作 都算係dream job,不過又未知公司肯唔肯岀tier2比我,所以諗緊好唔好為左個citizenship 讀多個master,因為聽閒宜家個post study tier4 visa有2年送
唔好FF BNO holders 好撚勁咁
好多EU人屌打BNO, language(s) 都嬴幾條街
但同時好多都差好多 但依家佢地因為免visa而優先請. 遲d起碼可以公平競爭. 有好多朋友都比我更勁 但因為visa同公司問題而無得過黎
大把sponsor T2 工最後都係請返EU
唔好睇少EU language fluency 重要性
finance/trading黎計
我覺得佢地最大既advantage係識法文法國佬圍喂喂如果講英文我覺得大家差唔多 甚至可以好過佢地

可能你有其他insight 我做得唔夠你耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞