[10月新番]我的英雄學院 第4季

1001 回覆
41 Like 9 Dislike
九唔撚搭八
對住你真係得啖笑
唔理你 又要仆出黎拎尾彩
話你兩句 你又冇point 回應
淨係識自high
英雄救人比人阻礙 令救援失敗就話人柒
都唔知邊個睇野片面
仲要加埋自己啲濕鳩理論
你禁有深度不如講下佢柒左係邊?

有心救人當然係好事 但結果擺在眼前
有啲野唔係你能力範圍又強行去做
未必會有好既後果架小朋友
同埋係我英世界觀下
重有一少部分係綠谷呢啲無個性普通人
或者係啲個性太弱嘅人
唔劃一禁止任意使用個性嘅
呢班人嘅利益就嚴重受影響
而我點解會話紳士係冇辦法原諒
因為佢係有受過訓練但fail
冇錯 好撒瑪利亞人法係救人免責
但對於受過正規訓練下嘅人 一旦失敗
佢救人每個procedure都會被檢討
Eg 醫生俾人告醫療事故都會開紀律研訊
綠谷同佢嘅最大分別係
前者因為係好彩冇引致對災害嘅二次傷害
後者係因為佢錯誤運用所得知識令受災者有二次傷害
同埋好撒瑪利亞人法嘅本意為
係最危急及在最短時間內無任何支援下
鼓勵其他人救人
以前期綠谷遇到大事件下
逼到佢要違法用能力嘅事
其實或多或少都滿足到以下1點 佢先免到責
1.在所屬土地內使用個性為合法
2.敵人與英雄比例不平衡 自身及救援對象需要自保
3.基於2以下 並有職業英雄判斷可以危急使用個性 後果為核准英雄承擔
4.經判斷下附近環境無任何正式英雄可支援
5.負責英雄受傷導致戰力喪失 而問題並未解決
敵聯入侵雄英:1 2 5
英雄殺手:4 5
修業宿營:1 2 3 4 5(eraser最後要為爆豪常闇被捉開press con解釋同負責)
神戶事件:2 4 5(牛王等英雄被all for one團滅 可行動英雄只有all might)
Even綠谷有臨時執照下 佢都係堅守緊呢啲規限
黑道事件:2 5(nighteye 百萬負傷 eraser head被壓制)
紳士事件:4(附近無英雄支援)
而紳士個時係唔係最危急就可以相確
但就客觀大家睇到嘅事實 係並非最危急
係紳士到現場睇到並施放能力個一刻
英雄就到場
即係個位飛行系英雄一係係可目視範圍
一係就一早收到現場指示就到現場進行拯救
即係專業人員係有充分時間並可以令受災者安全拯救下
介入救援 而令受災者有二次傷害嘅 咁就唔關好撒瑪利亞人法嘅事 結論只係阻礙救援
現實嘅例子就係 有人心臟驟停 係冇專業訓練下
用AED 但條友救唔番
而有人本身有清楚意識 只係輕微斷骨
但有條友9急救搞到人癱瘓嘅
前者唔會俾人屌 後者俾人屌到反艇咁解
原因係前者危急到唔介入一定死
介入可能唔死
後者係唔介入一定唔死 介入衰多兩錢嘅
責任當然係介入個個人到
強調番綠谷第一次因為冇做成二次傷害加本身冇basic concept下先俾allmight屌2句就算
但紳士再fail佢都係有受過訓練
知英雄拯救個性使用嘅守則情況下犯錯
所以先俾人退學處理
紳士篇幾好睇 角色刻劃幾好 睇睇下直頭唔想紳士輸
反而Overhual真係有d悶 紳士個角色討喜好多
其實我覺得個問題唔係佢阻住救人
個問題其實出係佢放果個反彈膜最後無救到個人

如果個反彈膜最後係成功救到跌落黎果個人
就算會俾英雄鬧佢違反規定,自作主張使用個性
市民一樣會接受呢個係英雄行為
反而自己撞落個反彈膜到果個英雄,就會俾人話佢廢,連學生都不如

就好似allmight打all for one果場咁
綠谷成班都係無臨時執照就用個性衝入去戰場
如果佢地結果係中途被擊落,導致allmight要分心去救佢地
綠谷成班就變左紳士啦
就係因為結果成功救到人,所以先無事之嘛
我睇到係倒轉喎
紳士用完能力英雄先到場
個英雄又冇bi bu聲
你係現場當然就係見到條友就跌但未有英雄到
我都覺得係
不過佢個墊擺低啲咪得,佢半空擺個墊咪又係彈走個人
岩呀 放最底咪冇事 係佢判斷錯誤
點解臨開show前成班觀眾係咁叫八百萬...
響香
同拳藤拍過廣告
有fans
因為八百萬大波樣靚
通形真係
下一集終於出hwaks了
懷理
因為八百萬成日爆衫
壞理之後出場仲密唔密
下集應該會講牛王
唔密
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞