[10月新番]我的英雄學院 第4季

1001 回覆
41 Like 9 Dislike
解釋左咁多 你一句cls logic回應緊D咩
唔啱你講下邊度CLS
就咁睇個英雄純粹係識飛果種
果度得幾層樓高 跌都跌唔死人果隻
比你中途反彈一下你覺得仲會夠時間救到人?你估個個都all might?

冇犯案動機 但結果的確係阻住救人
仲有咩好講?

本來見你轉哂牛角尖都唔想回你
冇犯案動機 就算係意外啦下化
我理撚得你意唔意外
意外都可以係阻住救人
咁姐係英雄柒左懶地硬個論點唔成立
紳士唔似69有伯樂
佢救人放一隻就收手,應該都要連續放先“射”到力,唔知緊張定阻到人嚇親定唔熟自己能力同physics
或者能力智力同性格上冇一樣特別出眾搞到吸引唔到伯樂注意
如果佢招技直接放係地面
已經任務完成
唔知漫畫有冇描述佢點解考極都考唔到臨時牌
明明智力/能力睇落都正常
現實如果個個都好似你咁諗就好了
動畫黨
第4季出之前係咁聽人講黑道篇好好睇
但係睇完覺得一般
反而今次紳士好睇好多
雖然篇幅短,但就更令人理解反派動機
角色立體好多
告佢妨礙救援咋嘛, 不過有案底做唔到英雄
Er 雖呢期講緊法治已死
但禮樂崩壞之前 法律都要證明你有犯罪意圖 先入到罪
上得連登多真係人都癲

“刑事責任及刑罰種類
刑事責任由犯罪行為及犯罪意圖兩者構成。犯罪行為包括作出某些違法行為,或不作出某些必需要遵守的行為(例如被警察查問時未能出示身份證)。在犯罪意圖方面,控方需要向法庭證明被告有意犯案。

多數刑事罪行均需要犯罪行為及犯罪意圖同時兼備,被告才需要負上刑事責任。此概念源自一句拉丁文 “ actus non facit reum nisi mens sit rea ” (英譯 : " the act will not make a person guilty unless the mind is also guilty" ),其意思是,如有人只是作出違法行為但欠缺邪惡思想,此人沒有犯罪。
所以紳士咪冇入到冊囉
但作為想做英雄嘅人個底已經花左
佢同綠谷最大嘅分別係
當下遇到突發情況嘅判斷
一個正確
一個錯誤
但紳士係有能力加當下係無牌濫用
(要係我英社會用個性做有關英雄嘅任務係要考牌 唔係嘅會犯法)
係band2/3學校連續唔合格 又留級又剩
跟住考咗四次臨時執照都唔得
基本上都大局已定
跟住救人出錯就意外嚟
但更加證明紳士冇料做英雄

好喇 轉玩拍youtube本來好事
喺其他方面發展 好過鑽牛角尖
點知又搞9人地有料而想做英雄嘅學生
而原因竟然係自己以前做唔到
依家想證明自己 但就要犧牲其他人嘅努力

我唔明呢啲人有咩值得同情
睇緊嗰陣真係好想呢個白頭阿叔收皮
其實呢個位好值得探討
英雄社會有冇/應唔應該有好撒瑪利亞人法
係四野無人 英雄嚟唔切嘅時候見到人遇難
可唔可以用個性去救人
而用咗個性比令情況更差又應唔應該從法律上免責
好似呢個case 條友已經跌緊 紳士見唔到有英雄嚟救 唔係好應該用個性去救咩 紳士佢個空氣彈床擺位唔好救唔到人 如果因為咁而要負法律責任係咪阻嚇人唔去救人 而更難處理嘅係異形系嘅個性 好似蛙吹同尾白 用脷/尾去救人又算唔算用個性
同埋上面有人話綠谷判斷正確
只係有上帝視覺見到Allmight嚟救場
如果唔係結果一定更差
紳士個下本身附近係有英雄 重要係適合人選嘅飛行系
英雄殺手個時 綠谷 轟同飯田就係呢個情況
唔係狗狗局長話將所有野俾哂奮進人當無數嘅
個個環境下 狗狗局長都係話做得arm 但冇辦法唔咁處理
係個個世界觀一早要校內內部處分
再加上 同埋綠谷第一次想救爆豪個時
俾allmight救番都俾佢教訓左下
再之後每次犯錯都會學到野
但同樣角度下 假設綠谷嘅角色係紳士做嘅
其實紳士有one for all會唔會亂咁黎都唔知
首先係佢考4次臨時執照都fail嘅事
可以判斷嘅係 佢係救援常識 對敵態度 臨場判斷都有不足
(上述嘅考核範圍可以睇番臨時執照篇)
重要係連4次都fail 再係現場阻礙救援
即係係當中都冇學過任何野
要記住嘅係 綠谷個時係初中未入ua 因初中係禁用個性
佢同爆豪係未接受過任何基礎嘅英雄同個性訓練
一腔熱血係重可以原諒
但紳士係高二到高3野雞校英雄科
(由佢可以考臨時牌就判斷到)
即係受過個性訓練 英雄知識等教授下
犯咁嘅錯 更加係死罪 同埋咁易就黑化做犯人 證明冇英雄嘅資格
觀眾上帝視覺就見到有個識飛嘅英雄嚟緊
但佢係個男人跌落嚟先趕到
如果係現場你唔知原來有英雄就嚟到
見到個男人跌緊好自然會想去救佢
同埋主要想探討嘅唔係紳士適唔適合做英雄
而係英雄社會入面應唔應該用法律限制普通平民用個性去救人
係呢...
今篇勝在夠短 人物設定又清楚
戰鬥唔係硬碰硬 有時間同戰勝條件
我就真係唔太識 咁危險駕駛點計?
十單有九都冇犯罪意圖 但都入罪...

同埋我英對人使用個性本來就有法律限制
同你揸車要注意路面安全係差唔多
佢想入侵雄英令到校園祭搞唔成
目的:就係警告社會唔可以喺呢個時候放鬆 仲搞咩校園祭
其實同佢搞鳩7-11個logic一樣
7-11換過期產品標籤 因此就要搞鳩7-11

所以佢叫自己做義賊而唔係villain
因為佢根本心入面就認為自己用犯法手段做緊好事
呢個係佢做唔成英雄 而選擇行善成名嘅方式
個logic係好on9 但亦好乎合佢fail 4次臨時執照嘅設定。
喺有超能力嘅世界 有機會可以自由使用超能力嘅影響實在難以估計
所以喺維穩嘅立場上 最好就係完全受法律限制 當中冇例外或著情嘅地方
因為一有例外就好容易有混亂 而故事嘅市民專重呢條法律都係為咗穩定。
危險駕駛 咁闊
你打算 藥後 / 酒後 / 超速 駕駛 已經係意圖
有冇出意外只係結果
假如反應距離/制動距離 內有人衝出馬路
你冇brake/ brake唔曬 而撞傷/死人
咁咪算意外,冇意圖

我第一個reply就係話覺得 我英世界觀迂腐
點估到救人>守法竟然唔係普世價值
仲要有兒登仔衝出黎屌
係咩..
但係好似成日都以司機揸車有責任要注意路面安全 所以撞死人而入罪...
我屌緊你咩你都未知?仲好意思話人兒登仔
我由頭到尾都係針對你話個英雄救唔到人好柒呢點黎反駁你
仲係度懶有學識咁講一大篇廢話 點知閱讀理解都未撚識
我見到你呢個comment 已經唔想理你
睇野咁片面仲以為自己啱曬
同叻哥 我唔撚知我唔撚理 總知xxx就係唔啱 一撚樣
問你係咪應該見死不救 又唔敢覆
On99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞