召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(52)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
我平時係十二點鐘扭到三四點之後不斷loop, 個師傅係都要我十點扭到五點。。。 真係咁重要咩?
十點扭五點快好多 同埋入彎準啲
十二點扭三四點嘅話轉彎慢啲同埋要扭多幾手 唔方便
當你車速快再入彎就知兩者個分別
不過扭肽依樣野你考到牌中意點扭都得嘅 我建議改到咪改 囉
仲有一個月考澤安道
學左十幾堂路面既複雜情況都未應付到
放鬆d慢慢嚟就得
又真係 衰兩樣易抽好多
邊到出油卡最著數
甩咗p 幾耐要換
學左幾堂慢慢熟悉左基本操作,依家多數二波轉彎,但我感覺成日車速好慢,其實會唔會一路轉彎一路比小小油?
定係我轉彎前唔應該收到架車慢到停咁制?
唔好一路轉灣一面俾大油 (會比師傅屌會講你轉灣有機會過對面線/隔離線)
(同埋俾左油你又太慢回唔切車軚就有機會撞肩/轉果時HI中雙黃都係會引致FAIL GA 原因)
頭果幾堂就當熟下架車先
平日1015考掃桿埔,呢個時間多唔多車同死車?
一波慢慢轉彎無問題,但有時要望住有無車黎先轉彎就緊張轉早左
唔係轉之前睇定 都知有無車要轉?
而唔係轉先睇 如果有車一齊轉你內線 佢外線GA 你驚GA就讓佢行先俾佢轉先
巴打想請教你 三手掉頭 第二手倒後 因暗斜 入後波後 你極力子係到磨擦點用 brake 控車速 還是 踏盡 由佢斜路流後
第三手我都成日失敗

我係極力子放極少 再俾d brake

放左hand brake後再放brake 唔郁先舉高少少極力子

車一郁就用返brake控制車速
sor以為你問第三手

第二手cfu教我踩盡極力子用brake控制 唔郁先放極力子
咁問 係驚考試屈我空波滑行

唔該晒
10月係咪冇乜棍van路試快期等左成個月學車王都冇消息
忠義街轉入忠孝街嗰陣
右邊有巴士擋住出唔出好
我估係,我早幾日個快期都去到11月尾
如果考試嘅話梗係唔出喇,唔掙在果十零廿秒
諗緊係咪應該早d報正常2月中算
不過我直接搵師傅幫我搞,2日就搞到,唔知學車王會唔會玩9你
想問下咁多位巴打
轉90度彎個陣 你地大約去到邊個位會開始扭軚?

我個學車師傅教side鏡鏡框掂到線/ 雪糕筒就扭
但有時佢又話我入得太遲
泊車?
路口轉彎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞