召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(52)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
係咪叫傻仔龍
好緊張
唔睇鏡好難幫你
轉灣睇住地下線扭鈦會有幫助既
有巴士師兄講行正就視線望遠D
人地學電單車都係望遠D就無咁易跌
而家行街3個up+
仲見過成隊抄牌
你都講得啱,因為我返咗工無理由要屋企人每兩個鐘落去入一次錶,就算個位真係响正樓下都覺得煩 都係乖乖地等車位算
我淨係知佢叫187
1.5hr $600算正常價啦 出面嘅私人師傅都差唔多 有啲仲貴
我自己啱啱學果陣就好鐘意捱住右邊線黎行,因為條線近自己果邊覺得易控制啲
渣熟咗之後師傅叫我得閒要望多啲兩邊鏡,除咗係視察兩邊交通情況之外,其中一個用處就係知道自己行得夠唔夠中間。例如我自己潛意識鐘意偏右,望吓塊鏡就會見到其實左邊有好多位,咁就會去修正返。
棍可能貴D
見平時都係520 1 堂2節(1.5hour)
我自己月尾考 筆試加學牌$1100 內
考試當日租車$1500
8 月尾先學一星期一堂 前後應該 11堂 520*11 加埋 如困成功PASS 就$8000 到
望鏡除咗睇自己個位之外,仲可以做防衛性駕駛,留意住有冇車從後包抄
轉彎攞幾多真係靠經驗,好老實講我都係靠直覺
最基本係要知道你架車可以扭幾多、轉到幾多,一開始慢小小,慢慢攞軚,攞夠就 hold 住,慢慢就會上手

通常揸一架唔經常揸嘅車開頭都會揸慢啲,預多啲時間剎車同攞軚,但講到底都係直覺
學左三堂有野想問,讓線有死車擋住視線,要慢慢出去睇清楚有無車黎先轉彎,或者燈位我係第一個,兩個情況都係一波起步,轉彎同時可以轉上二波?可唔可以等到轉完彎先上2波?
第三堂師傅係我轉彎同時叫我止2波搞到過左隔離線,佢好似唔知一路轉彎一路轉波 現階段對我黎講好難
其實係咪等25歲先出車好啲
想出架jazz操車
考試絕不建議轉彎時轉波,一般都係入返直路先轉,再者考試要豬腸軚好難單手轉彎

不論是咪考試,揸車一定係安全同操控優先。如果轉彎轉波導致扭唔切過線嘅話,咁情願轉完彎先再轉,因為過線正正違反呢兩個原則,亦影響其他人
星期一 第一派考培正道
好緊張 但唔知緊張啲咩
明明平時學車已經變傾偈堂
星期一 第一考培正道
好緊張 但唔知緊張啲咩
明明平時學車已經變傾偈堂
正常 考個時 隻左腳震到個考牌官望過來
一緊張就深呼吸 真係有用
心態問題 好難搞
其實出試場之前 (除咗泊車掉頭)同入試場之後係咩情況
爬文好少講起 但練都無練過
最擔心
出場前 師傅會叫你去房仔登記先 之後搞完上車等考牌官
之後聽佢講點行點做

入試場後 考牌官會叫你是但一個位停
記得熄完車要再入返1波呀
好奇問下
我之前肥沙駕, 跟住快期抽到天光道
跟住師傅約我聽日去九龍塘上堂. 通常跟師傅幾時先去試場?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞