召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(52)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
自己表達得唔清晰添,係個阿叔係條馬路上面行而且係行左自己條行車線上面少少。正常係要超車動作過佢:打燈, 望鏡,望盲區,過隔離線
但偏偏隔離就係雙白線又有對頭車,你靠左d就車爆佢,企中間就話你冇留意行人,靠右就冇保持行車距離。
相信平時大家係會駛右邊少少然後過佢,但係考試度就會即肥...
咁應該點?等佢行完成程路先再行定還是跟佢尾慢行?
跟尾OK。考試時唔好心急,見有任何唔對路就停車,望清楚再開車,前面有任何野就慢慢來
到底係咩情況下要先停車讓人行?有人亂過馬路,先過對頭車果條線,企左係路中心,我讓唔讓?我成日以為呢d 唔洗讓...
我上次都係考培正自動

如果你遇到個官係後生嘅,帶踩單車個啲防風太陽
眼鏡,短頭髮

咁就要自救多福,因為應該係killer黎,點解咁講呢

因為本來個師傅唔得閒帶我考,所以上次考之前上多一節係唔同師傅再帶我考,佢話我手車幾好,應該一take

加上我個frd都係比同我同一個考牌官肥,討論過個官真係肥人唔洗本
咁講 搞到我好驚喎
你上次考邊條線
最唔熟係 巴庫街轉右出亞皆老街
佢係睇心情而比路線定睇車流量呢
我覺得真係睇心情

突然轉黃燈,我個break大腳左少少chock一chock

以為佢會肥我哩樣啦,點知係肥我轉彎位置不正確
我平時都係咁轉,就算真係!我覺得都係掂線未去到要剔嚴重

我考巴富街左轉,所有野都好順利,又冇乜車,係最後有幾架死車要過下,都做足步驟。

佢仲要話最尾轉彎落斜返考場個彎差d過線,屌個個位可以扭定半圈軚,每一個彎都係會有可能出,唯獨是個個彎真係冇乜可能會出界
求補鐘師傅介紹,個google docs 入面好多都無電話聯絡唔到
肥路面
上兩個星期考,今日先得閒去拎P牌
好想買架二手車操下
pass 咗考試攞埋 P 牌睇緊車先發現住緊果度啲車位 full 哂,附近又無啲月租位,要暫時擱置買車住
肥左咩?
諗住買咩車?
我都睇緊,買架腳車泊街算
我筆直 8-9萬,本身睇啱架 15年 golf 1.4 GT
有個 fd 都叫我泊住樓下啲咪錶先,但係我唔想成日都提心吊膽
如果預8-9萬買二手車,泊室內安心D既
唯有等下有冇車位
上運輸署網教車冊 對返名 有聯絡電話
或者試下google 個師傅名
佢企定 唔洗讓
但你過佢一定要望實佢
同保持距離 當死物過
你最後係講上窩山落番黎轉左 果下?
都係呀,因為我預架 golf 渣兩三年放返出去,可能蝕幾萬,之後換架SUV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞