召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(52)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
好大原因知佢新車 又唔係公司車 廢事hi花
公司車hi到7彩都得
有種無形壓力 港島區D街應該無3米
就連繞道應該都無 成架車揸落去好似岩岩見到雙白
或者我一直無留意 舊個隻真係見到大把位
所以好少睇左右鏡
S位係未慣架車特然變大 好多時唔敢去到太盡
睇黎要練下揸5.5先得
a1 即係駕駛學院,我自己走去搵私人,但我前後都試左兩個師傅先揀定,其實個個都有heart 教,最緊要教個套冇錯(你可以睇返我d post,你就會見到d 師傅原來教法有分別會好影響你)
啱呀巴打,借車特別留心揸就啱

其實條路應該足3米咖,一架巴士2.55闊都兩邊有位剩,不過當然山路,特別南區山路會窄啲
呢度有巴打揸巴士,待師兄指教

仲記得第一次揸5.5噸,行車都冇咩事,但泊車真係龜咁嚟
死火,而家直頭緊張到超越障礙物唔記得睇鏡同盲點,過死車騎住條線有對頭車仍然照去

星期五預左肥
yes
唔得咁喎,明知做錯一次就會肥果啲一定要練熟佢,過線/扒頭呢啲要fing頭睇鏡盲點係基本嘢,要練到變反射動作
騎線最重要係決定騎果刻無對頭車,如果睇清楚對頭無車跟住騎線過死車,過緊果陣先有對頭車係無事嘅,收慢車速過完死車打左燈睇鏡盲點入返原來行車線就 OK
我上前油塘早咗半個鐘考
想學車 諗住報觀塘駕駛學院 大家對依間評價如何
鴨駕考9點幾有咩注意
多唔多死車
1牌都1a冇咩分別
有 A 字咪即係自動波
公司有架自動波5.5練手真係一流
個後視又清又大 左右鏡又大
公司舊款hiace 11年 無後視鏡頭 得鏡仔
依家考車改曬依款?
邊到講
唔係 要用呢部都要十年後
柴油車唔係歐盟 15年一定要換
討論下呢部好唔好考啫
有冇巴絲分享下考個車牌,考咗幾次,駛幾咗銀
我估都係成本同架車大細問題,其實運輸署冇限死邊款車
冇其他日本牌子既貨VAN咩?
其實日產都有貨van 仲要個款同舊hiace差唔多
考街8千至1萬
壞處:無獨立場練3手同泊位
九龍有5條線路隨機抽 唔合格有機抽到其他線
香港駕駛學院 1.3至1.5萬
壞處:堂少-真正揸車好似只有8堂 加錢補鐘又貴
好處就係考獨立線

上面講未計補堂
冇記錯駕院棍私係Volks
揸噸車要棍波先有feel

之前揸過乜cam都冇,要伸個頭出去慢慢睇位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞