[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(87)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
原線好嘢嚟咩?
換線好容易影響咗原本嘅平衡度,視乎你想唔想有改變。
如果你想有多啲bass咪換條bass重啲嘅線,不過改一樣野,基本上都一定影響到其他野,所以要自己取捨。
想問下4000蚊 budget 有咩選擇?
聽開張敬軒 薛之謙 間中會聽下hip-hop
用lg v40 / fiio x5 iii推
絕曬版咁搵唔到地方賣
香港冇都唔出奇,可能要上網買
出年有嫁啦

利申:我都係會展 拎左已經聽緊
dpx1
想知7月尾訂其實係咪同會展冇分別
唔洗2.5既話呢?
尋日試耳機個陣個店主話用android dap聽串流個音源係會經android底板上既晶片出聲,而唔係經廠商自己個粒晶片出,係咪真?
有樣野叫SRC 可以睇下
我上個post尾有問過我以下呢段有冇理解錯,不過可能post尾所以唔多人睇到,可唔可以講我知我有冇錯

用dap聽串流,android自身有src限制
所有高過44.1kHz既都會壓成44.1kHz
假設我聽moov,佢地hifi音質係16bit/44.1kHz
咁係咪即係話src唔會影響moov既聲?
但係如果用tidal呢d有24bit/88.1kHz 或 24bit 96kHz
就會受src影響?
如果想用tidal聽足24bit/88.1kHz 或 24bit 96kHz
就只可以用cayin同hiby既DTA?
moov既話就事鳩但一部sr15都冇所謂?
adapter到左 換左條ALO reference 8上去 真係好撚難聽
其實ex1000嘅特色係要配返佢原裝條線先聽到.
好耐無追過,有無啲咩CM耳機推介下?
聽張敬軒嗰啲
budget around 15000
dap:dpx1
VE?
64 d artwork真係麻麻地
另外約左聽朝洗耳,洗完係咪可以即日做耳模?
ve 8?
ve5 la
講真既 公模無論係外型定配戴舒適度甚至個盒都有比佢更好選擇當然呢啲都係見人見智 但個聲我真係玩到我欲罷不能
我係買cm,不過佢啲色選擇好少
最後上面搵圖做custom artwork
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞