[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
求佢樂譜
佢喺名校Curtis Institute教作曲
跟佢上過幾堂
教左啲咩?
對佢配器or音色我梗係覺得有少少少少問題 定可能係我唔慣頻譜

我反而覺得好唔好聽好客觀 純粹睇協和程度 重點係睇composer肯唔肯咁寫
其實唔係正式跟人長期學既話
都係籠統野, 整體既form呀, orchestration呀咁囉, 同埋最重要係搵自己既voice
不過佢應該唔記得我lu
免費? composer要哭了..
其實特登玩走音呢味唔係個個啱
我又on99一黎就比重口味你
不過個女高音好撚勁又靚
ching點睇呢首 陳其鋼 江城子
https://www.youtube.com/watch?v=7HGifTmI1W4
呢個網合法的
反正作曲家主要靠commission賺錢, 唔區呢D
我有時間再覆
我唔覺得佢重口味 以contem呢講算係幾悅耳(又符合contem技法
首野得20分鐘 後面係介紹黎
聽埋Thomas Ades In Seven Days

可以直接試聽 stars-sun-moon

聽住同一個idea不停發展好撚正
聽左 ok啦 ching應該係big minimalism fan黎 但係又唔見你話鐘意philip glass或者steve reich ..
john adams? 哦..post minimalism
Philip glass 同 steve reich太極簡, 而且過去幾十年既曲風格大同小異

反而john adams同樣作為極簡先鋒, 喺過去既作品不停演變, 個人認為吸引好多

巴打麻麻minimalism既話我推薦
Anna Clyne.
佢作品唔多, 但佢寫過兩首弦樂曲, 好傷感
Within Her Arms - 佢呀媽死左嗰陣寫, 極度傷感優美
prince of clouds - 雙小提琴協奏曲. 又係優美類型, 不過中間有D位好刺激
嗯 我大概get到ching個派系了 ching點睇pendereciki?
或者識唔識有個國內作曲家叫潘行紫旻
早期Penderecki太實驗
後期反而充滿浪漫曲調, 我屌

另外亦推薦Andre Previn
入門可以由Vocalise開始

國內我唔熟wor有咩推薦
我淨係識譚盾同陳其鋼
冇..國內我都少留意 純粹呢個人都係近minimalism 係係美國 所以

ching不如聽試下呢首 (成首驚你嚇親..
https://www.youtube.com/watch?v=MYXmeOHTvy4
我有排都未有wifi
聽完後同你報告
不過目測有simon rattle 同 korsakov, 呢個組合我鐘意
btw ching有冇聽過呢首 我純粹覺得 唔理鐘唔鐘意12音 點都要試下聽呢首 (全首聽晒)
https://www.youtube.com/watch?v=gd0dMs0MTg8
作曲同名? 我可能知
仲未有wifi所以無得聽住
alban berg violin concerto
哦 經典啦呢首
第一首將12 tone靈活用於浪漫曲風
我個人就麻麻任何12 tone, 但比起同時期既webern/schoenberg呢個好好多

講起12 tone, 日本有個作曲家叫吉松隆, 用12 tone寫左一首 threnody to Toki. 聽落完全唔似atonal仲要好好聽, 巴打可以試
經典還經典 但係無調性既野唔係咁多人鐘意 鐘意既算係一步踏入左contemporary個field (審美上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞