[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
你走啦我唔想搞大件事佢
唔明,你想表達D乜?
咪拎啲純音樂入黎同啲嚴肅音樂並排
電影配樂都仲叫接受到
哦?星戰組曲唔係嚴肅音樂?咁哩個標題要講明,100年前音樂吖嘛。而家每日都有人創作緊古典音樂,唔一定要起一大棚人一齊拉嘅管弦樂團。你唔好咁食古不化啦,唔該
你唔好傻 而家係有人寫古典音樂(叫contemporary music) 但冇你post果兩個份
唉,咪就話你食古不化囉,咩叫contemporary,咩叫classical呀?你得閒係咪應該update 吓自己,去賣古典音樂portal 睇吓人哋賣緊咩音樂吖。上兩音樂,包埋星戰組曲,全都係古典portal sell緊㗎
So?
即話,你可唔可以開放一吓個腦袋囉
https://youtu.be/vpv835qjwiU

John Williams Throne Room and Finale for Star War
我唔知咩古典portal sell野同呢啲野係唔係contem有咩關係 我唔熟contem 你一係可唔可以解釋上兩條友既content同現代音樂既流派或者技術有咩關係? 一係使唔使搵啲music conservatoire 既人例如隔離post三公子幫下手?
你走入去music conservatoire睇下有冇人承認
或者特登分析Einaudi?
https://en.wikipedia.org/wiki/Ludovico_Einaudi?wprov=sfla1
我咪叫你唔好咁食古不化囉,你真係一隻字都聽唔明?Classical music 翻譯作古典音樂,而唔喺古董音樂,典係典雅喎,Einaudi 先生音樂典雅有餘喎。Substance over form。
另外一位80後作者,你自己lookup 吓吖。
認真 你寫篇文分析下任何一首佢既作品 解釋到同當代音樂既流派風格or技術當你贏
200x年仲寫啲咁既野叫minimalist音樂 笑死禾
唔單止係電影,而且電視劇上面,某啲純音樂配樂喺罕有地有極高質素古典音樂。

https://youtu.be/lNroNErjdo0
解釋到同當代音樂既流派風格or技術有咩關係當你贏*
我唔係話你講嗰條線,啱定錯,定有幾多啱幾多錯,我係話你條線好無聊。
點解要我解釋而唔係你呢?
邊個話電影配樂唔可以係嚴肅又優雅古典音樂?有目光可能太短淺啦
https://youtu.be/30HEiNhjIbU
永遠 電影配樂就係叫電影配樂 古典音樂就係古典音樂
有啲composer會寫下電影配樂 eg Shostakovich chen qigang
有啲電影配樂專門既composer會寫番古典 eg 久石讓
有啲古典音樂片段會直接拎黎做電影配樂 eg Rachmaninov 啲野

但係所謂純音樂 (特指einaudi同另外一條友唔知邊個) 睇到wiki寫佢師承berio 但係佢寫啲咁野 就算佢師承messiaen加Schoenberg 都唔會有人承認佢啲野係古典音樂 原因係太短太簡單

(呢啲野唔係由我決定既 係由conservatoire既人決定的 :

1 西方既u一早將電影配樂同古典音樂寫作分左科
2 入邊跟本冇人識你寫純音樂啲人 因為都唔入流
有乜好拗
john williams個堆不嬲都係classified as film music
thats popular classification
music played only by instruments does not necessarily mean classical music
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞