[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
即係解碼加擴音我宜家得閒都會問下啲fd 去唔去現場聽concert
現場一定好難比我覺得我都想可以去下現場,不過最近啲節目表真係好難去得落,對我嚟講
最初唔聽歌劇係因為言語不通,唔知個劇情發展加上個人覺得交響曲同歌劇係有衝突,好少有作曲家可以係兩方面都做得好好(Mozart除外)
hahaha, 咁都係。咁我都唔識嘅,不過可以睇劇情同埋網上面好多都有translation。就算真係無,我都會google translate 成個script我鍾意聽係因為覺得夠dramatic。
Strauss 都係其中一個嘅我覺得。不過真心好多寫opera 嘅唔會點寫symphony。
當然啦。之前訂咗飛聽Nelsons 同BSO 不過因為肺炎取消咗我見11月Concertgebouw好似回來香港,希望去到啦
遲啲試下先!
我好少聽Strauss嘅作品,只係接觸過Also Sprach Zarathustra 同Don Juan。反而係聽完Also Sprach Zarathustra之後想望下果本書
Ein Alpinesinfonie 同heldenleben, 依兩個真心好撚正。哲學嘢嚟嗰喎,不過我最憎睇書,睇到漫畫已經係一大進步嚟
正呀,有啲乜嘢可以一齊share
嚇親,睇錯以為你飛過去睇。不過佢哋會perform 啲乜知唔知?好大機會都會取消死灰復燃
係啊,音樂同文學有密不可分嘅關係,所以聽音樂會搞到我想接觸埋啲文學作品,好似柴可夫斯基首Romeo and Juliet Fantasy Overture 同Francesca da Rimini。
好啊,同師兄交流咗咁耐睇得出師兄係有料之人
ohhh, 依兩首我都好鍾意咁啱依兩個故事我係聽依首歌之前就已經知。不過讀書真係不了
希望唔好啦。比個網址你參考下:
https://www.concertgebouworkest.nl/en/concert/concertgebouworkest-in-china

有Schubert Mahler
agger
Mahler 1都好似唔錯,不過無取消先算啦
啱啱訂埋Liszt 首Dante Symphony 嘅CD, 聽下Liszt 筆下記神曲
*嘅
琴晚收緊曬啲措施,十成九取消
雖然係Allegretto, 但係唔知點解我覺得同貝3首Funeral March 有啲似
可能因為都係Cminor
我覺得佢成個曲風都似通常第三樂章都係舞曲但係我完全感覺唔到佢係一首舞曲
有啲人話布3 係布拉姆斯嘅「英雄交響曲」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞