[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
最近好鍾意聽佢,佢六首Symphony全部都聽晒仲要好撚上癮,除咗1我麻麻地之外
我鍾意佢啲細啲嘅作品多啲
最鍾意and birds are still同atom hearts club
仲有pleiads dances又好聽又易sightread
btw有冇人聽得出呢首嘢係serialism
https://www.youtube.com/watch?v=eqCbMCHX5ZU
理解唔到contemporary music
唔緊 我都理解唔到
細嘅作品我都有揀啲嚟聽,有個dream colour mobile 我覺得都好正。不過如果比嘅話我都係偏向聽佢啲symphony, 由其是3 個finale 或者成首4都好正。我個人麻麻地太過atonal 嘅音樂,佢啲作曲啱啱恰到好處。
首dream coloured mobile我聽過hkphil用oboe做solo 我覺得冇cello 做solo咁有張力 cello啲高音expressive好多
我剩係聽過YouTube咋 (利申:我係啲耳聾嘅人,完全唔識分樂器聲)

不過我記得有聽過個Version係用類似笛嘅,但我同你一樣我都係鍾意String個音色多啲。或者可能我第一次聽就係String Solo,覺得聽落Pleasing啲。
mahler 2 solti
3 bernstein
5 bernstein
6 abbado

大家有冇心水
留名
1,3 Ozawa
2 Abbado
5 Bernstein
7 Jansons
大家覺得呢個topic傾beethoven, mahler, buckner, brahms
邊個爽啲
我覺得conductor來講mahler最多元
求其放下,有無人聽開Coloratura soprano
https://www.youtube.com/watch?v=0-RxDoXCCBM
Post埋呢首contem下次出文
https://youtu.be/N0Dp1cbKmDE
我仲以為9係karajan先係人人認同
點睇szell sinopoli同boulez 既mahler
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞