[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
https://youtu.be/NRTWLQ4nI6Q
順手貼多首ravel
有冇Heifetz fans

華麗嘅技巧
https://youtu.be/N0tqdhbnpn8

一步到位嘅音準
https://youtu.be/vPcnGrie__M

暫時都搵唔到一位Violinist可以媲美
celibidache+bruckner 真係無敵
我自己常聽3 6 7 8

wand輕鬆聽,但有心機一定係celibidache
我鍾意聽4 5 8, 我自己鍾意聽asahina, celibidache 我有聽過,不過我未到迷戀。
召喚我?

我鐘意4 7 8 9,暫時淨係接觸過 Jochum 同 Nelsons,遲啲試吓celibidache 先
celibidache 係正嘅,佢4最後嗰part 真心個tempo拉到成件事昇華晒。分別好大。

Jochum我都未點聽過,最近聽得太多wand。
遲啲又試吓wand 先

Jochum 指德勒斯登果個版本真係好正,樂團銅管部分嘅穿透力真係好強。

另外9都想推薦Giulini 嘅版本,雖然好多人都應該聽過。
Heifetz! !佢係一個境界intonation同機器一樣13歲拉柴小協真係好癲 買左佢Brahms violin concerto 同另外一隻小品嘅合集recording
終於有Heifetz fans
中學係聽佢嘅Paganini Caprice No.24開始沉船
之後係咁搵佢d講佢生平嘅書 作品睇同聽
傳奇小提琴家
佢啲電影啊啊啊
點解我咁遲出世 我真係好想可以聽一次佢live concert一次就夠我J一世
英雄所見略同
唯有聽住碟 睇YouTube
欣賞佢嘅英姿 同埋睇佢masterclass對Violin嘅熱誠

有時聽返 佢有d曲目都會加左小小自己同佢老師改嘅小段
呢d又係聽過返唔到轉頭
They shall have music
最尾佢去拉嘅Mendelssohn Violin Concerto
又係好正
我諗起佢同佢luthier講過 係top好lonely 但佢咁空前絕後 真係好難搵到人同佢比 不過我覺得Vengeov未整親之前有啲佢嘅味道
鐘意小提琴有乜可能會唔鐘意heifetz
Greatest of all time
真啊佢Hora staccato真係 睇到擘大曬個口我第日就算老人癡呆都一定記得
Jochum 真係好Refreshing,平時都已經聽得人講多佢啲Bruckner有幾好,啱啱開咗首4嚟聽,剩係第一個Movement都好似又重新聽一次咁。佢個Tempo雖然比起我平時聽嘅快咗,但係音色好分明。癲最鍾意聽依類Style。
終於有…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞