[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
Lm
聽咗Bruckner 5 first mvm
好悶,頂唔順
what?!!! bruckner 5 好正我真心可以loop 成日但係我明嘅,有啲大家欣賞嘅我暗地裏覺得悶
我琴日聽咗一次,都未get 到
我真心幾鍾意個orchestration 同埋個theme 都好入耳學術性我講唔到啲乜,但好吊癮好正囉

無端端覺得好孤獨
唔知點解Bruckner/Mahler 係要有啲嘢trigger 自己先聽得明,可能係因為佢地啲交響曲包含太多嘢,好似Bruckner 7 movement 2,當你果排被分手個人好sad自然會聽得明
可能我仲未聯想到Bruckner 5 同個人遭遇
今日先聽完,無端端哼起段passage 就想聽
而家聽緊Ashkenazy指RCO 嘅 Rach 2,突然好想聽Movement 3: Adagio
種鄉愁感覺同Dvorak 9 movement 2 不相伯仲
Rach 2 係Rachmaninoff?我好鍾意聽,或者Symphnony2應該係唯一一首我會特登去聽3 mvt真係每次一開始都有啲想喊,好浪漫, 有種飄雲感。

Dvorak 9 Mvt 2 我第一次聽覺得有種大自然感,好似喺啲大森林入面嘅遺跡探索緊咁。

兩個我都幾鍾意聽。
係啊,我係講緊Rachmaninov Symphony 2 當然首Mvt 2: Scherzo 都好好聽
Dvorak Mvt 2 取材於黑人民歌,有種大森林入面嘅遺跡探索嘅感覺絕對唔出奇
Hahaha,反而其他Movement無乜印象,我聽得唔夠多。我都係最近先聽返。依排聽得最多依然都仲係Bruckner。

Dvorak 9講起我幾鍾意聽Karajan,我嗰時係咁聽,第4個mvt 係得佢個Tempo先夠Satisfying。
Ching係咪講緊Karajan Gold Version?我私人推薦埋Dohnanyi 指 Cleverland Orchestra 果個版本
Finzi呢首真係聽極唔厭
https://www.youtube.com/watch?v=ACPbcqXE64M
定喺1960s同BPO嗰隻?
兩首Cello sonata

https://youtu.be/4mdFVO1Nyv4
兩首Cello sonata

https://youtu.be/4mdFVO1Nyv4
麻麻地finzi 對比同時期composer
佢寫啲野太舊 又feel唔到有個人特色
你哋身邊有冇fd聽classical?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞