[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
係佢啲片到留言果啲又算唔算
老實講 聽唔明 欣賞下
https://youtu.be/RbyHVU3ny4c
雖然唔知佢地jm9 但係篤姫好似幾好睇 有堺雅人加宮崎葵
https://www.youtube.com/watch?v=sxMq0haZgBM&list=PLxr_tqj0offzp5qXGfdRh5MgMFOpNnt1y
有無人聽過Langgaard? 聽過一次之後就聽晒佢其他symphony, 全部symphony 入面都係 1 最留有印象。

https://youtu.be/lCS8hUZXJ-g
大家齊齊交流下週未諗住聽5、6。對我嚟講哩兩首好難入耳。
貼一首以前經常被演奏,宜家被遺忘嘅鋼協。有冇巴絲都有聽過?

https://youtu.be/eh3l8I-JT4Q
5 好撚正㗎,自從你哋講咗6之後我都開始發覺6嘅美。6一開始我都覺得有啲難入耳。

對我嚟講5最正係佢個finale 好似永遠都唔會完咁 ,加上架構又複雜,全部都係等緊最後最後coda個高潮位,用咗成個movement 去build up 落最後個phrase 到。論structure 我覺得係bruckner 寫過最有趣嘅一首。加上個scherzo 都好catchy。我幾鍾意聽5
冇錯,Bruckner 5 係build on 個 Adagio introduction 所以個structure 好特別。

除咗Bruckner,近排又聽番Brahms 嘅Symphony
望返HKPhil 2020/21個Programme,好似好少Bruckner 同Mahler,得Bruckner 9 同 Mahler 1。我好想試下現場聽一次Bruckner 7 同Mahler 9
有Bruckner 9好Surprise,我以為佢今年全年得貝多芬Tim9都好值得聽嘅,如果俾我揀係現場聽一首,我諗我會揀8多啲
Brahms我麻麻地。我近排先鼓起好奇心聽晒4首,不過除咗1同4之外,其他我依家諗返起連印象都無乜,可能唔太中到我口味。
我自己最鐘意馬9、布9。馬9 第四樂章同布9第三樂章回憶/道別世界嘅味道超重,前排自己心情唔好,係靠佢地先搵到共鳴。
冇咩問題,大家各有所愛。
9其實真係好大遺憾,最後未寫完第四個movement 就香咗,我覺得如果佢寫得完9一定會超越8tim。不過話說我啱啱先聽完9, 我成日覺得Bruckner 寫嘅嘢好pure, 有種好似凝視住宇宙嘅感覺,特別係7 8 9。我好鍾意聽係因為無論嗰日開心定唔開心,聽住Bruckner 都好似好啱feel 咁。

mahler 都係嗰啲就算我再專心我都係唔太記得嘅composer,9嘅話剩係第一個mvt 有啲印象。我最鍾意都係主流2
不過話時話好難識到朋友聽開我鍾意聽嗰啲,我身邊連聽古典樂嘅fd 子都無乜
的確係。Bruckner 本身係管風琴家出身,佢作嘅交響曲正正想通過管弦樂團重現管風琴係教堂嘅迴響效果,所以先比到人一種莊嚴、浩瀚嘅感覺。
我都係,好少Fd 鍾意/享受聽古典音樂。我覺得絕對係一個遺憾。可能宜家生活節奏急速,大家都唔想用成個鐘去聽,甚至用更多時間去了解一首交響曲。
咁實際我都好少會停落嚟聽,多數返工坐車,返緊工,或者煲緊漫嗰時同步聽。有時有啲特別draw in 到嘅位先會成個人停咗喺度聽。問心,我覺得要了解一首交響曲起碼都要聽幾次先會真正聽得出。
我鍾意嘅composer 都有好幾個同時都係organist 嚟。
絕對認同 我自己prefer係屋企插Headphone開DAC/AMP嚟聽。
J.S Bach 同 Cesar Franck
講開又講,近排聽得多Symphony有啲悶,可能遲啲聽下聲樂作品,好似德意志安魂曲果類
DAC AMP 乜嚟不過插太多headphone 對耳仔唔健康雖然我都係。我依家間唔時會逼老母聽
其實聽symphony 之前我都係聽開歌劇,不過我聽開意大利bel canto 嗰堆德嗰邊好少會聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞