[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
Mahler 2又係會催淚。其實有幾首Mahler我聽聽下都會眼仔濕濕,同Bruckner 一樣。。

不過真心未去過live, 但幻想到點解會咁貴,始終要咁多人先play到Horn 真係難,雖然一開始個solo 炒真係有啲好笑,但係個scherzo 有時真心同車禍現場有得fight。不過我都想聽下live, 有啲真係要親身體驗過,先感覺到。
係🥺完全唔明點解Mahler同Bruckner可以咁震撼~ Live真係好正🥺如果住係歐洲就好 可以成日聽唔同地方好出名既phil orch~ 係 無諗到咁快炒 可能個concert Bb 又落5度又上5度好難吹掛🤣親身體驗真係同就咁耳機聽真係好唔同🥺你用耳機聽定就跟喇叭播?
真,好多我鍾意嘅conductor 都係德國人不過都死晒

耳機啦,喇叭好擾民唔擾民嘅話我又聽唔到,帶耳機聽得清好多。
最鍾意邊個conductor~ 啱呀 鍾意嗰啲好多都無機會可以聽live

用咩耳機_(:3 」∠)_
要落地府先再有幸聽到最近我好好好好鍾意聽Tennstedt 啲Mahler, 我係因為聽咗佢嘅Mahler 先開始鍾意聽,原本對Mahler 都好無興趣。不過仲有其他你呢?

利申,頭先講起Bruckner, 但係Bruckner 我好少聽Celi

窮撚呀我,airpods pro, 唔係啲乜嘢高汁耳機但係對我夠用,因為再之前用緊airpods 仲辛苦
啱呀我小薯 未聽過Tennstedt🙁 頭先聽左少少覺得好正 有機會得閒完整聽曬先~

我原本聽左次Rattle既Mahler 2跟住對Mahler零興趣 以為自己唔識欣賞啦 然後直接有次去左聽concert (唔係玩得好好) 都已經覺得超正~~

跟住有聽Bernstein同Abbado呢啲比較出名既 Berstein 之前借左套album俾人 還返比我個陣有兩條痕係到 好心痛

Abbado就聽左youtube 都覺得各有各好

然後有人比左Solti呢隻我聽 我個下幾鍾意所以就買左因為網上無得聽 而且香港好似無得買

我暫時最prefer呢隻 但我未遇到一隻我好鍾意既Mahler 2 總係覺得都爭少少 可能唔係live掛@@

不過呢排開始聽Sibelius 所以少聽左好多Mahler 可能之後再聽又鍾意左其他interpretation _(:3 」∠)_

Anyway~ 咁你Bruckner聽邊個~
*可能因為唔係live掛
*可能因為唔係live掛
發現係咁打錯字 第二次打Bernstien打漏左n sorry _(:3 」∠)_
Lolll, Rattle 我personally 鍾意唔落我發覺自己都有啲偏見,我其實係真音痴嚟,可能有啲喜好都好主觀。我第一次聽Mahler 2就係Bernstein, Mahler 2我好少周圍聽,但係最後個movement 真心好滾動LOL。

Tennstedt 嘅5 6 8 我都好鍾意,真心5同6我聽過好幾次,係咗聽Tennstedt 個interpretation 先好似真正開眼咁。

聽Live 個感覺應該真心好正,始終錄音都唔太capture 到個acoustic 點play out。聽live就算play得差我都應該會覺得好正,可惜。。。真心未試過聽加上無fd子聽開

Solti好似都好出名,我聽過佢嘅Elgar,但係我未去到覺得好驚艷etc所以之後都無再特別聽佢。

個盒花咗sosad... 不過依套成個cycle 應該好貴下。Mahler 有啲我到依家都未太聽得明,好似3 4 7咁,同埋嗰個乜乜大地之歌,有次我好努力咁聽晒,雖然我睇好似係Mahler寫過評價最好,但我不禁覺得悶但係我對6嘅印像都係同樣,所以有機會未來會無端端開竅

Bruckner 嘅話,依個真心好personal,我好鍾意聽一個日本嘅conductor, asahina, 佢個bruckner 8一直都係我最鍾意,佢成個cycle 都喺youtube, 我全部都有聽過。其餘嘅我幾鍾意Wand 同埋Jochum,最近我想搵首我鍾意嘅6,暫時Jochum 應該係on top of my list。我之前聽過次Bohm 嘅7我都覺得ok。其餘我都未有太大好感。

不過話時話,Celi個8係幾癲,我第一次聽喺差唔多最尾佢有個位tempo 拖到勁慢,嗰下我係覺得"wow" 咁。

btw... 全部都死晒
近排開始聽近代嘅Recording。如果論演繹+聲響效果,Andris Nelsons 嘅Bruckner Cycle 絕對聽得過。啱啱又出咗Symphony 8 + 2 果隻CD
多謝介紹~,可以聽下,不過坦白講最近未有嗰個adventure spirit 住
Brahms Piano Concerto No. 1 & 2。自己好鍾意 Nelson Freire + Riccardo Chailly 同 Gilels + Jochum 嘅版本
點解咁諗? 可唔可以闡述下
係wor 我唔記得左Andris Nelsons tim🤦🏻‍♀️ 呢個之前有人借左俾我入 入完唔見左部電腦無左
宜家唯有係Tidal聽住先_(:3 」∠)_
點解鍾意唔落既_(:3 」∠)_ 咁music本來就係主觀既野 有自己鍾意既interpretation 好過跟風 人地鍾意咩就鍾意啲咩 所以係好事呀_(:3 」∠)_ 自己去聽concert囉 我都會自己一個人去聽 好正

我反而聽得比較多人係鍾意Mahler 但唔識欣賞Bruckner 你係啱啱好倒轉 好有趣🤣🤣🤣

當初聽Celi既Bruckner 係因為聽人介紹話Celi特登去研究曬Bruckner既一生 所以就聽左Celi既版本先_(:3 」∠)_ 不過覺得Celi真係好正 覺得玩到咁slow tempo真係好難?有時候個人唔係特別開心 想聽啲慢野應下境 聽Celi就啱啱好_(:3 」∠)_
學到新野~好少聽quartet 整係識Brahms Quartet Op. 1 啱啱聽左Bee op.131 同 op. 133 真係好正!謝謝介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞