[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
呢期個腦係咁loop呢首 一出街
https://www.youtube.com/watch?v=CGSG-JqyzHU
貝7 2nd movt是好東西
我甚至認為係咁多首入面佢作得最好一個movt
why?
佢個double theme and variation form寫得好好 (而且兩個theme都好solemn冇格硬黎嘅contrast) 唔係罐頭sonata form或者ternary咁無聊

而且有個好明顯嘅growth同埋shape係入面 唔似其他
我自己認為其他beethoven啲development相比haydn係好唔知做緊乜 你彈下啲sonata就明成日有一堆冇意義嘅broken chord
sonata32 同貝九1st mv算唔算相當唔知做咩
睇你點睇
係historical context呢首嘢係幾勁 (尤其sonata 32個intro同後面有個boogie-woogie like variation)
不過依加聽我會覺得佢唔識作曲 同埋structure唔好

(所以hkphil你地玩夠beethoven未呀 聽到厭)
突發奇想,大家覺得點樣先叫識“欣賞古典音樂”?或者欣賞古典音樂有幾多個層次?如果一個人完全唔識睇五線譜,唔識古典音樂歷史同樂理,但佢又可以代入到首曲嘅情感,咁佢算唔算識“欣賞古典音樂”?

個人冇答案,純粹想聽下大家嘅睇法。
淨答後面
可以, 但感受唔足
例子類似唔識counterpoint但聽bach, 會miss咗好多野, 會miss好多作者放的心機
我自己唔算熟classical, 不過好似jazz都成日reference人地作品, 相對上都俾到另一啲意義

結論係
可以, 但會感受唔足
唔明呢個問題有咩咁意義 只可以話聽眾係音樂成立既其中一環 只要耳冇問題 識唔識睇譜 聽到既野基本上係一樣
而佢地鍾意點理解 詮釋音樂係佢地自己自由黎
但若果以音樂為本體 而唔係強行聯帶文學性 哲學性
多聽幾次 音樂會係你記憶中被消化
有咩意義*
個人係唔識睇樂譜同樂理嘅人嚟
我咁問係要思考古典音樂嘅本質,其實唔只古典音樂係所有音樂嘅本質。音樂係唔係Universal Language? 正如我(唔識德文)同一個識德文嘅人一齊去劇院欣賞華格納嘅歌劇,完場後如果大家有機會交流討論,雙方嘅著眼點可能已經唔同。聽到既野基本上一樣唔代表思考嘅深度一樣,上面位師兄已經補充咗。正如我放一首非洲某土著嘅民歌係度,大家可能會覺得係噪音,但係對於非洲人哩首嘢係寶同一道理。
Hello 師兄 突然有咁嘅諗法就係源於自己唔識德文,聽唔明華格納嘅歌劇
就算我識我都未必會明,我一向都覺得Wagner太長所以一直都有啲避開。得Lohengrin我係可以專心咁睇得晒成套。
不過歌劇嘅嘢我通常都會睇完個大綱或者跟住個Libretto睇,聽唔明句嘢個意思真係少咁好多樂趣,音樂同歌詞係真係分離唔到。
好欣賞師兄有咁嘅毅力希望有一日我都得
宜家最多係聽Mahler 2 開住啲歌詞黎聽
Mahler 2無睇歌詞同有睇歌詞已經勁大分別啦,睇住嚟聽真心會想喊
利申:聽緊 8
咁我本身好鍾意聽歌劇嘅,鍾意嘅話又唔太難嘅。
https://www.youtube.com/watch?v=9QuTqKmi1WA
有無人聽過Hans Rott?最近發現好鍾意不過佢死得早剩係留咗唯一依首
睇左wiki 有印象呢個人 mahler個fd 好有才華(mahler覺得) 好似話佢既死係mahler憎brahms既原因
話說琴日聽咗師兄推介嘅Langgaard Symphony 1,真心唔錯。最估唔到係一個17歲嘅小朋友作
Arthur Honegger 瑞士籍法派作曲家 聽聞佢既二至五交響曲都係受二戰影響而寫既 亦都係二十世紀其中幾部重要作品
https://www.youtube.com/watch?v=NfssYoRkY58
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞