[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
Bruckner 都只係半神,Wagner先係真正嘅神
Bruckner 都好admire Wagner, 可惜Wagner 嘅歌劇我真心麻麻地。我成個人淨係會聽Bel Canto 嗰堆歌劇,再之後嘅甚少有興趣接觸。

我有嘗試慢慢接觸多啲wagner, 但係真係好慢
唔使一定要聽晒成首opera, 佢嗰啲prelude or Overture 已經可以體現到佢嘅技術, 佢Meistersinger Prelude 嗰啲counterpoint 複雜同埋勁到痴撚線,超級impress. 同時佢冇Mahler 咁刻意去賣弄技術, 佢同時做到好好聽亦顯示到佢嘅作曲技術
同埋opera其實好多都好值得聽, 我建議你可以揀啲自己鍾意嘅Aria去聽, Wagner 你嫌太長, Puccini 同埋 Verdi 都有大量經典opera, like Verdi 嘅 rigoletto 同埋 Puccini 嘅 Turandot
去到counterpoint 嗰啲我真心唔識聽。望住個譜都要人指畀我睇我先叫識睇不過meistersinger 個prelude 我都有聽過,我係覺得幾好聽 >_<
我未聽交響曲之前聽得最多就係歌劇個人好鍾意Bellini 同Donizetti, Verdi 我都好鍾意。好鍾意聽女聲
Meistersinger prelude 不斷有出唔同嘅theme, 然後中後段佢一次過出晒所有theme同時玩晒出嚟,真係好撚正
好耐冇入PO

估唔到突然推得咁快
我有呀 But only piano _(:3 」∠)_ 我彈琴好屎㗎 其實前年都買左Cello不過未開始學 然後入面個音柱甩左_(:3 」∠)_...
點解你識咁多music嘢_(:3 」∠)_ 覺得自己咩都唔識好蠢
同感同感,不過遲下再聽返睇下我會唔會留意到 >_<
haha 唔好咁講,我都唔會咩都識曬,都係要聽多啲,得閒咪交流下, 你彈琴大把歌聽啦
Haha其實仲有好多歌都有超高技巧嘅counterpoint, like Mozart Jupiter and Mahler 9 3rd mvt
其實telegram好似有個古典音樂group可以交流? 不過好似無人講野_(:3 」∠)_
可唔可以加我!
求吓推薦先
(btw無記錯樓主係鋼琴撚)
想搵啲鋼琴小品或樂章(10分鐘內)聽吓
自己youtube搵真係超難搵,成堆x hours classical真係好on9

想搵符合下面要素嘅曲目(and就完美,當然or都得)
1.有啲抒情色彩。
2.整體速度快。
3.激烈得嚟又有旋律比較易聽

畀四首例子
Balakirev 嘅oriental fatansy
https://youtu.be/yel_xHaeKmM

Alkan grande sonate op.33 mvt1
https://youtu.be/xW7Ph9bU5EI

Prokofiev war sonata mvt 3
https://youtu.be/zSGQ5D56NiA

Chopin hungarian rhapsody no 15
https://youtu.be/gMEJTMJ68pA

希望有人推薦到
怕醜lol
我都係
我pin果首你聽左未?
Liszt Mephisto Waltz No.1
Liszt Transcendental Etude No.4
基本上Liszt 任何歌你都可以聽
933嗰首?
初頭太慢而後面聽落又好亂無乜旋律 難入耳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞