[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
Liszt Mephisto Waltz No.1
Liszt Transcendental Etude No.4
基本上Liszt 任何歌你都可以聽

哩兩首都幾悶吓
Liszt我其實係google過佢 亦都youtube聽過佢十零廿首短曲 但結果都係得hungarian rhapsody no.15係聽得入耳。 佢啲曲比我感覺多數for人炫耀技巧用,無乜抒情色彩或旋律,所以唔好推個composer畀我,如果有首好聽嘅作品聽到嘅話我就會自己自然試吓搵嗰位composer嘅其他作品
另外反而同期嘅Alkan我係搵到比較多啱自己聽嘅作品。
聽落無咁低沉,比較輕鬆嘅作品會啱我。

始終唔係由細聽古典,係想搵啲聽落感覺【現代】少少嘅作品(例如短得嚟有比較明顯嘅記憶點)。
剩係聽開symphony, 其他嘢都勁少涉獵。
我真係唔完全唔識音樂嘅新手 (當我流行樂聽眾就可以)
但又想搵類似嘅古典 靠youtube根本大海撈針 好難先搵到一首啱聽 (好聽同啱聽差十萬九千里 好聽嘅作品大把 但啱聽嘅真係。。)

無鋼琴作品推薦咁算
咁有冇啲類似 the planets bringer of war 或者類似the rite of spring 夠哂暴力嘅作品
Lm
唔太肯定你所講嘅暴力喺咩意思
不過可以試吓:
Beethoven third symphony, first mvmt
Tchaikovsky sixth, third mvmt
Wagner: Siegfried funeral march
Mahler 6 第一同第四個movement 應該似似地。(最近係咁聽lol

shostakovich 11 或者 7 或者 5 (最後個movment) 都應該符合你暴力嘅要求。

不過你講嗰兩首我都麻麻地
堅係,我聽完之後都唔記得哼到頭幾個音only... 但有時想發洩下都會開嚟聽,不過唔會係我鍾意嘅其中之一。
aah, Bruckner 9 movement 2 應該幾啱, 順道可以聽晒成首如果想嘅話
竟然踩到上嚟呢度
上面mahler 6 mvt 1and 4見到成20分鐘太長 無聽。
Shostakovich 11 mvt 4
Shostakovich 10 mvt 2
^係得哩兩首聽得吓

不過哩類比較激烈作品/樂章我都只係會當零食間中聽吓,最想搵都始終係鋼琴作品
咩事
https://lih.kg/2318229
追返po你應該會明佢啲要求
唔使追啦 我好記得佢係邊個
2021年都2個月,下面哩首暫時仲係唯一一首按咗like嘅古典曲目。好想搵多啲可以令我撳like嘅曲目
(我其實好吝嗇畀like )

The Dance of the Goblins 好難得我會聽小提琴(主因都係有鋼琴一同演奏)
https://youtu.be/lACoAxJkfO8
點樣入門學欣賞
大學嗰陣好鍾意聽住做野
主要鍾意聽chopin 個種
好relaxing
你會主動去聽某一作品其實已經係一種識欣賞嘅表現。(但如果只當背景音樂聽嘅我就唔會覺得佢係有從任何一種角度去欣賞緊首音樂)
識唔識欣賞一首音樂嘅標準本來就係喺你自己嗰道。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞