[古典撚]古典音樂台2 新樂季 (有個同post錯位唔好理)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
師兄冇save係Hard disk?
Celi 嘅Bruckner的確係與眾不同。無意冒犯,不過我唔係好理解點解佢玩貝5都用slow tempo可能Carlos Kleiber個版本個速度同演繹真係太完美
無呀 我擺落hard disk🤦🏻‍♀️
佢個Tchai6都可接受 但佢隻貝5我都接受唔到所以我都係聽Kleiber _(:3 」∠)_ 我仲要係外國唔小心買多左隻 跟住問身邊朋友有無人想要 無人理我_(:3 」∠)_
無人要因為個個都有Kleiber
咁多指揮之中 我最鍾意Kleiber
一開始令到我鐘意聽古典音樂就係kleiber嘅貝7
不過可惜佢做人太低調 又好少recording(唔多錄音+選曲少)
所以我連佢無咁高質素嘅錄音都買埋 例如佢嘅貝6
Celi Tchaikovsky 6 瞓唔着嘅時候聽最好
安眠藥都慳返
唔知呢,有啲Conductor指揮嘅音樂聽咗幾次都唔會入到腦,但有啲Interpretation真係聽一次之後會想再聽多幾次。我都唔知我聽到啲乜,但係個大腦就係咁Function LOL

因為我鍾意Bruckner先 >_< 對我嚟講Bruckner真係聽幾多次都唔會厭。我覺得唔開心嗰時聽Bruckner真係好治癒,唔開心嗰時真係可以瘋狂咁Loop。

我其實第一次聽Bruckner都係聽Celi,印象中一係4 一係5,但係嗰時未太有感,係之後再聽多幾次4先慢慢發掘Bruckner。之後就開始聽第二個Conductor,係去到後期先再聽返Celi,8係真係我覺得好Impressive嘅一個嚟。
BTW,你前少少第一次放嗰時已經聽咗次,真心好正。好少聽Piano piece,但依個頭幾個音已經想繼續聽晒去。thanks

不過我都係第一次聽佢Tchai6 利申:無聽晒。
的確Bruckner係聽幾多次都唔會厭><!! 點解Bruckner可以咁正_(:3 」∠)_ 不過唔太熟呢個composer@@
笑死左XD 咁你最鍾意邊個pianist? 就係Yuja?
感覺上啲男仔通常都係鍾意Khatia Buniatishvili _(:3 」∠)_
Depends on 佢哋玩咩歌啦, 不過都唔使咩特別pianist, 普通女仔識彈琴我已經覺得好吸引😂
大波妹!
咁你本身玩咩樂器_(:3 」∠)_
我本身冇玩啲咩樂器, 聽呢啲純粹係興趣, 有咩講錯咗記住教吓我🤣
難得😳好少人係無玩樂器跟住係純興趣_(:3 」∠)_ 無啦 我好廢係小薯 都係睇其他勁人講野學野_(:3 」∠)_
啱啱聽咗依兩段,8我覺得有少少Underwhelming,不過詳細啲講我答你唔到點解LOL,好似爭咁啲嘢咁。

7我覺得真係唔錯,佢臨尾個Tempo比起我聽嘅再慢少少,係幾特別。兩段以聲嚟講,我應該鍾意啲再重少少嘅聲,所以暫時都未有興趣Explore返晒成首。Thanks for sharing
Me too所以一直都喺度學緊嘢吸收緊
真係,好難會熟到Bruckner,每日都好似有新嘅嘢係自己唔知咁,佢每首Symphony又咁鬼多個Version,不過講真好多Composer我都唔熟,我好揀嘢嚟聽,我諗真係得Bruckner係我會成日翻聽晒成個Cycle。同埋我覺得好似真係聽極都會有新嘅感覺。我鍾意Bruckner其中一個原因都係因為每個Conductor對同一個Symphony個Approach都真係可以好唔同,更何況同一個Conductor嘅Interpretation都已經可以聽極都聽唔厭
haha 你都冇玩樂器?
haha 大家咁話, 有人鍾意古典音樂真係好難得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞