『薪火post』BNO續期資訊(55) 9月1日英國領事館遊行

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
請問有BNO,之後改名既話,係咪又要再俾千幾蚊做過本
定交少少錢就得
有無巴打試過
我等左成個月 打左兩次去英國
佢話見到個申請 叫等多一個星期 過兩日就收到了
佢話very very very very very busy
另外仲想問,同父母斷絕關係,俾唔到父母出世紙(當然祖父母都無
Reason照直寫Decouple/renounce relationship得唔得
Sor for badest english
入咗幾次網上申請個Q&A都係Sorry, this service is unavailable
係咪lunch time太多人上?
但我都好似係delivered 之後一個working day 就變左”received “
等個幾月 再打過去先有
耐到咁樣
我都唔知咩原因
我係23號Andy簽收,但hmpo仲未received
朋友幫手 「confirm your name identity」時,過唔倒postal code
可能照巴打所講可能真係太多人申請 或者遲寄左文件,將你擺到後面
近日不斷有人問同一問題,今朝先答完!
我都係23號簽收但仲未receive 唯有一齊等
耐性
耐性
耐性!
啲suporting document (信/cert) 可以唔可以係影印本?
要求係正本,但隨時收咗,俾唔返你
副本有彈風險
核證副本要使錢

風險自決 豐儉由人
有無人試過摺埋啲野寄過去?
因為countersign份form寫明 do not fold
建議唔好,其實全部文件,係副署講明唔摺得,咁咪用A4信封寄囉,反正如果郵局寄,實過小型郵件限重,所以無影響。
我今年續果陣有摺呀,仲要摺左兩嘢,好彩成功
不過我係用舊系統,寫明can only fold once
副簽人個bno都係過期 簽唔簽得
已經俾埋錢申請 但online 申請個時無問我parents detail同grand parents detail 係咪代表無問題?
因為我身邊朋友申請都有要求入...
ps. 上星期申請 同埋舊護照係bb 相
想問下副署個張form 香港地址既話postcode 空左佢定照填000?
Which is your passport issuing authority?
1. UKPA, UKPS, IPS or HMPO
2. Other
你係米揀錯咗option 1?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞