『薪火post』BNO續期資訊(55) 9月1日英國領事館遊行

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
等左成個禮拜都未收到email話cancel左本舊passport
呢排鳩衝去續證
一邊屌人出黎係on9 係傻仔 俾啲收晒錢既人煽動利用
但一邊想free ride民主自由人權
真心想串鳩佢
請問師兄喺咪已經打哂兩個唔同嘅電話號碼?我打完第一個留咗資料就有email叫我打第二個,諗緊洗唔洗打埋去?長途好貴又唔知要等幾耐先有人聽
第二個佢話唔洗打 唔知要等幾耐
多謝解答
請問你有無唔等ref no,照apply new / replacement BNO 呢?
我等咗五星期之後打第二個號碼,佢半個鐘內就出到ref no.

如果你等得有我咁耐而又要身份證大法你都可以打去問下....
如果48小時都無人聽點算?琴晚瘋狂被cut線
星期五received 而家仲未join queue
〝Do you have any passports from other countries?”
如閣下持有英國護照以外尚未註銷的其他國家護照需要正本或彩色副本呈上。

〝When was your passport issued?”
填寫舊護照發出日期及選擇發出機構 。如非UKPA, UKPS, IPS or HMPO選右邊 OTHER( 例如 Passport Office Hong Kong / HKG選Other

第一題如果有特衰係咪要答 yes
跟住第二題揀 other ?

如果咁揀 , 佢會要求有 interview 係咪正常
report lost唔會咁快冇效
放心繼續打
搵唔到我資料
複雜喇唉💔

interview 係有機會 未必有
我過期未續
如果續返,我老婆本身無申請過bno, 佢能唔能夠起我續返之後再申請到bno 呢?
唔能夠
想問身分證大法

合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

如果87年出世但98年先拎身分證(11歲)係咪無bno資格
就係佢佔咗條線,所以啲人打唔通,我估佢談情中
其實如果有share嘅文件,請清楚寫低邊份打邊份,邊份要share俾邊個,同一封信嘅申請,通常交同一pe處理。
睇漏眼,原來Sam gor嚟,收返以上說話。

LM
我個friend叫我幫佢confirm identity
佢要我填postcode 但點填都話錯 咁應該點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞