『薪火post』BNO續期資訊(55) 9月1日英國領事館遊行

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
謝巴打
幾正咁,但e-express係咪一定要online整,無得walkin整?
梗係啦,最近好多報失都話叫唔好等,你既然知道自己有,咪照去囉,反正俾咗錢,仲等乜呢?
Office 係咪聽香港人電話聽到厭
未講野已經知我係香港人
多到打入唔到,你話近排咩人打多?
E-express無tracking?
掛號係咪walkin比佢處理就得
得出世紙,bno,address prove係正本

打左去比資料
等多幾日佢個loss ref no 就renew 得
HMPO : 09:00
Speedpost 上禮拜三寄,而家都未到...
同問
睇你咩CASE
幫老婆搞返本bno,想問問幾個問題

1)如果副簽既人係大學講師,有bno,係咪唔駛影副簽人本戶照有相果頁?

2)我老婆係福建出世,出世幾個月就黎左香港。無出世紙,但佢話有張宣誓紙,係咪寄正本去都ok?

3) 我老婆阿爸阿媽係福建結婚,無結婚文件及出世紙,係咪寫信解釋就ok?
唔關tracking事,係佢個形式係不作登記,唔簽收,講明唔會因為遺失而負責!可以講係快一啲嘅空郵,而掛號係兩邊登記咗,有簽收,雖有賠償條款包括郵資,不過數目唔高。
打完本舊BNO issue date之後佢話因為太耐而有機會要interview,想知有幾多人真係試過要interview
講多一句,除非張出世紙唔重要,否則要冒hmpo收咗唔俾返嘅風險!一係俾$140出過張,一係係彩影副本搏一搏。
如果你有面見,好大機會係第一個,請欣然赴約,並回來報告,以增大家見聞!
1. 英國國籍唔洗
2. 寫信解釋
3. 寫信解釋

佢有冇舊BNO先
SAME
不如整返個database 比巴絲入時間
自己出世紙正本
阿媽阿爸出世紙正本+結婚證書正本
唔見左打撚死我都似

利申:瞞住佢地寄
副簽咋wor..你係咪諗太多呀
除非你同佢唔熟架姐
太多正本,諗都無諗就決定DHL
感覺安全d
香港郵政speedpost $245好似係
2日搞掂
會唔會考慮空郵掛號?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞