『薪火post』BNO續期資訊(55) 9月1日英國領事館遊行

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
REPORT LOST
雖然話豐儉由人
但想知幾錢郵費
諗緊speedpost定dhl好
想知兩者既價錢同時間
有無人可以解答我
點會咁少人 9771前既人都應該bno喎
LS01?
用e-express都好快,舊證+成本特區彩色影印+相關文件
139g只係 $46.4

Wednesday 21 August
08:22am
Delivered by
Liverpool South DO

Friday 16 August
05:49am
Item received at
Hong Kong

(GM所以寄件係05:49am=16/8 13:49 HKT)
咁快?仲要咁平
我youtube睇空郵100 (7日)
Speedpost 200-300 (2-7日)
Dhl 400-500 (3日)

所以揀唔落手
可以, 只要你係申請人

利申: 6月做過
15號網上申請
19號用speedpost 寄
22號received document + join queue
岩岩11點幾approved
唔駛speed post 普通空郵掛號四日 佢話係十日工作天 但應該其他師兄都試左
而家hkpost有個叫e-express
快過空郵,平過空郵掛號,仲有得trace
我同朋友都係5天到HMPO
只係$50左右
你確定你之前果本係BNO就得
問你先算
剛睇DHL
Delivered by 9:00
Thu, 29 August, 2019
HKD 678.29
Book by August 28, 14:15. Last pickup of the day is 22:00.

我好奇佢點樣HKT 22:00收件,
GMT 09:00+1派到件,得19小時,
就算坐CX HKG-MAN都係前後得番兩小時
LS01唔關事
只要收到lost ref no. 嘅時候去webchat update番佢就ok
前提係你已經根據個email打咗去HMPO report咗lost, 只係等緊ref no.
E-express 係無登記嘅,情況同寄空郵一樣,寄失咗就乜都無,已有巴絲衰過。掛號都起碼仲有登記,知道寄到邊,有事仲可以追查。

其實郵寄失件率係低,但總有風險,如果寄嘅只不過副本,得本bno同地址證明係要正本,比著我自己就咁寄空郵算,最多報失其他可補。怕有乜閃失咪掛號囉!有錢嘅寄speed post,要使命必達嘅fedex/dhl/ups!利申:因為同家人兩個申請一封信寄,掛號去,共6日到,用咗$56.5。正常空郵掛號4個工作天到,近期唔知係咪太多,兩星期有報過,平均一星期到。

其實根本急唔嚟,快幾日定平少少心裡緊張幾日,視乎個人選擇。

風險自決 豐儉由人
HKD 678.29
等!個pe睇完文件,有問題會搵你,驚乜呢!除非你根本就無......
呢個係deliver by 09:00 next day
我好奇佢點做到,佢仲要last pick up係22:00 HKT
點樣可以deliver by 09:00 GMT at Liverpool
專車送入機場,然後在Manchester直接拎去Liverpool直接派?
到邊搵份ls01呢?咪做多餘嘢啦!有需要佢會叫你補,依家交佢要求嘅就得!
一收到可以打去report lost嘅時候就打去啦
做乜要搞到咁麻煩
如果未寄嘅doc出去,寫番封短短嘅信解釋番你已經喺online system report咗lost
使錢嘛!當然有特快方法啦!相信利用咗直航機位,用最接近航班去,去到通關後直派囉!佢哋呢啲係有方法嘅!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞