『薪火post』BNO續期資訊(55) 9月1日英國領事館遊行

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
本身細個有bno,而家申請當咗first passport, 話要有自己出世紙同父母出世紙,大陸出世得中文出世紙,見佢寫話要搵 translation company 去譯返做英文同certified, 有無巴打有做過? 有無公司推介?
亞媽又係大陸出世,直情唔見埋張出世紙咁點搞好?
亞爸就有BNO 同香港出世紙,佢就無問題。
呀仲有要父母結婚證書,佢地大陸結婚又係得中文,點搞好?🤦‍♂️
HKID首簽99年
但老母堅稱97年前有幫我整BNO
搵唔到本舊既屍骨
我打算email去問,但係我99年先有id number可能就算我真係有過bno都唔會搵到我資料

各位點睇?
佢話2-3歲整
但係佢自己無bno
姐係無囉
佢話90-91年拎 大約我兩三歲
當時有傳言話無得拎
佢話萬幾人去左排好耐
最後仲要搵識左兩年既人副簽
佢話本野係紅色,但好似無相
唔該巴打先,另外想問如果掛號抬頭寫咩
照hmpo比你個地址,一整個貼落去
最簡單安全又平一定係
收發件時間比落又唔差太遠 又有得track
有冇人有過嬰兒版(0-3y)既bno
你真係認為你曾經有過嘅話就request SAR
你係咁問呢度嘅人根本唔會畀到個官方答案畀你
我等陣會send
有呀,本舊bno仲係度
我用匯豐信過到骨
我都係上禮拜三寄,今朝check到左Liverpool...
我都係
成個禮拜都未寄到...
點解好似冇叫我交住址證明既
空郵掛號?
有野想問
如果我想幫朋友副簽
其中有項postcode佢死都要我填
但我又無印象有寫過
999077又試過 逐個0入 入到6位數0又試過

請問可以點樣做

利申 : 手持bno 未過期
住英國先得wor
Speedpost
英國本地人先填得online form, 叫佢print出黎你用手寫
郵費大概幾錢
利申左先: 唔係好識 比意見only

搵translate 做certified 個法律效力我諗得律師做到

老豆老母之前大人講過冇出世紙都得 淨係比HKID copy
但人地個case係有香港出世紙 上面有established
所以.... 真係要send 左比HMPM 等佢d 係炫錄口reply 先知結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞