『薪火post』BNO續期資訊(55) 9月1日英國領事館遊行

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
點解好似推得快咗,喱幾日咩事
9月1有第一個BNO請願
唔搵唔知揸外國護照朋友多
要等到佢比佐個件DHL 先會有
星期六Report Lost Passport
星期一收到話要打電話,咁我打左去(等好耐先有人聽)

問我啲個人資料。

Officer話有啲BNO在system找不到,要搵Central Team再search,如果Central team找到,會比reference code我。如果找不到會再叫我打電話。

Officer叫我現在可以立即申請replacement,不用等reference code,因為佢地會自動attach。(我心諗,都係等reference code出黎先申請穩陣啲)

我順口問埋佢LS-01 Form洗唔洗填,Officer話不用填,張form比UK Citizen的。
時間
星期六Report Lost Passport
星期收到話要打電話,咁我打左去(等好耐先有人聽)
我等左2個禮拜都無,呢家又
真係搵唔到副簽 點算?
影唔到呀 影到好黑 點打光都有影

Btw
睇咗#9先啦
每日都有大把人上嚟講同一句,大部分最終搵到!
恭喜🎉
我份件係23/8到左倫敦互換局就冇再update
我個申請要交既文件有項係 naturalisation or registration certificates
父母係香港出世,搵到出世紙
但就係無依兩份野
定係因為填父母係咩國籍時填左british ?
因為個陣我以個個年代既國籍黎填
我23號lunch寄,香港郵政空郵掛號,而家仲係 「已交付運輸公司/出發前往目的地」
Same,但仲未收到dhl sms
無就寫信解釋
英國星期一放假
收倒SMS "Documents received"
原來朝早派件真係會快D...
我落街影印passport佢話我今日第10個
第10個咁小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞