[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(86)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
巴打講得好
謝巴打建議
其實我一直都心思思都換headphone先,但估唔到部player仔壞先
all in ie800
google左幾日想問清楚d野
用dap聽串流,android自身有src限制
所有高過44.1kHz既都會壓成44.1kHz
假設我聽moov,佢地hifi音質係16bit/44.1kHz
咁係咪即係話src唔會影響moov既聲?
但係如果用tidal呢d有24bit/88.1kHz 或 24bit 96kHz
就會受src影響?
如果想用tidal聽足24bit/88.1kHz 或 24bit 96kHz
就只可以用cayin同hiby既DTA?
moov既話就事鳩但一部sr15都冇所謂?
In黑磚we trust,自從用左黑磚之後個人都精神左
pp8 + zx300 換由原線換4.4線
budget $2000左右, 有冇巴打有推介
古典除左管弦樂之外,平時聽開piano guys
Jpop就聽開米津、46女團、あいみょん、西野加奈果啲

想買m7原因係平時有做開混音,好似買多隻少音染都唔錯
DX160 + eph200 唔駛五千,仲有串流聽。
国貨不了
動圈入耳燃誠意推薦
Vsonic GR09
JVC FD01
Moondrop kxxs

強烈不推薦
ie800/ie800s
買ex800st 好過m7
懷舊L:
ex1000
正野
而家少左用 當收藏品
JVC fd01 fw10000

仲有rk01同xelento
咁貴嘅dd唔值得推薦 音質進步極少 但付出大好多 自己試過真係鍾意先好買 Xelento我本身都唔太鍾意 有d吹大左
唔好意思我有個fd話想買一隻budget500-600嘅耳機 有冇巴打可以推介下
同問
你有冇睇中邊隻呀?
都係fd叫我問
我諗緊im50或者se215
簡單黎講係咪唔推薦任何貴過2000蚊嘅耳機?
ls50, re400 呢啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞