[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(86)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
我唔係sony fanboy, 不過近年覺得keep住進步,最欣賞的都係要數sony
呢度都一樣講得嘅
都係耳機姐
耳塞用膠定綿
我認同SONY 進步真係好大 由ZX1唔知做咩既調音 慢慢去到ZX2 同WM1Z既調音都keep住有進步 而且佢咁長調音經驗 基本上好難有第二間廠可以做到同佢既級數
另外近年佢都可以無咁封閉 用type c 頭 耳機開始用電子分音 嘗試搵野取代s-master
有冇人用過lexar 512gb張microsd card,我見咁平唔知有冇伏,同埋之前有啲card用過唔夠快聽hires會lag
2000蚊budget
主要聽廣東歌(張敬軒,陳奕信),歐美都有聽
想揾款雜食既耳機
前排追完po有海王星同埋n3ap都好似唔錢
仲有冇其他介紹
有啊 我係n6ii用緊
會唔會lag?
咁又無喎正正常常 係第一次插卡有d唔順暢因為喱張卡個厚度比sandisk厚少少
想買但驚黑磚唔 support
佢肯放棄WM頭用Type C真係抵讚,如果S master再有進步就更好
同AK頂級機比,人聲同音場分析力仲爭d,同埋玩物料能力未夠AK,,期待未來signature 系列再有驚喜
近期部onkyo s1舊電又壞多次
所以決定放棄佢
諗住連耳機一炮過換曬佢

筆直8千蚊連dap是咪大法m7+z300個set最抵?

利申:之前用緊s1加ath ls200,聽開日系歌、古典。
M7+Z300好快又心思思升級,建議集中買player先
過來人,買中價機反而仲使多左錢
我覺得佢賣點係調音多過硬件 而且我覺得金磚以聽歌用途黎講好聽過ak同級機 因為我覺得分析力同音場係重要 但唔可以過份追求 過大音場同太高分析力只會令聽感變差 變咗只係聽部機而唔係聽音樂
認同,我聽J pop從來只用黑磚,用AK聽就總覺得唔對味
但好似 AK 夾 絢香多啲喎
我聽46/48個d,錄音麻麻,用AK聽好難頂,反而黑磚嘅調音令到d歌好舒服
下次試吓先

音場設定 AK 正啲 絢香把聲夾落去好撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞