有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
但d 稅都係美國政府收, 咁係唔係美國政府賺咗
同埋唔明點解a 國商家會賺咗, d 稅都係政府收姐
大陸通漲開始勁
留意下買餸都貴左好多
個人覺得大陸real GDP growth <0
呢句真
睇東南亞啲國家幾Welcome收美金
大紅蟲
唔係咁識e d野,點為止年年送5000億俾支那?
原來一直講嘅外星人黑科技唔係喺美國
而家中國
Trump 實答到你
習就唔知
CFA candidate 你睇下CFA institute 總部喺邊

人地美國成班世界最top經濟學家
唔係濕鳩cfa 係真正嘅環球經濟學家
有錢佬資產已經係美金喇
成班鄉下佬 有民主都冇Q用
push
sor咁錯制負皮左 唔係有心
有中國貨運去越南扮越南貨出口
你計漏左一樣野

係美國有得揀,支那冇得揀
冇左美國買你d product, 你覺得地球上有咩國家可以頂上?
歐盟?定係非洲,中亞呢d shithole country?

美國承受既痛只會係短期, 資本家本身就要識睇住時勢做人
冇左支國,咪拿拿林搵其他國家做替代
班仆街management成日同下面d人講冇野係做唔到
唔通冇左支國就做唔到?

Trump都開左好多條路比你地資本家揀啦
東南亞又得,墨西哥又得,當然返美國呢個最貴既option一直都存在
仲可以黑市賣器官換美元
佢哋新一代個個都好高鶩遠
又因為無信仰,比消費主義迷惑
買唔起都會買,因為有face
好多都未出糧已經靠花唄借錢過日子
到你食樹皮之日人地就對你開戰,食樹皮會唔會唔夠力打杖架
咪好似以前班奧運選手咁
由Trump揀得同支那打trade開始就知道美國預左會有損失
所以唔使懶醒話美國都會好傷,又乜乜乜

人地成隊智囊團係後面

Trump唔係冇試過去傾先
當初Trump揀既國務卿係Rex Tillerson, 首席經濟顧問Gary Cohn呢d全部都係鴿派
Trump只係發覺支共存心拖時間/搵笨, 當佢傻仔咁玩
佢先轉策略, 換Pompeo, Kudlow上馬

依家係涉及到大國角力, 如果你單用經濟理論去解釋就唔該你早抖啦
We connect
美國會有損害
美損100
強国損1000

仲有美國公司食強国條水/做生意
如蘋果/晶片

但用2-3年時間脫鈎,陣痛會無晒
好似叫一個人唔好吸毒 佢身體會不適應 精神好差
但慣左唔再吸毒 身體同精神會好好
要時間轉
轉晒就唔再痛
一帶一路差唔多停晒啦
你睇下最近D新聞
連非洲人都睇穿你支共
馬來西亞鐵路都爛尾停工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞