有冇好熟經濟既巴絲打可以分析下美國點解可以屌打支共,定其實都係5 5波

367 回覆
13 Like 64 Dislike
留名想學野了解多D
同求
貿易戰聽就聽得多,但都係一知半解多
想聽下手足其他一d實際既睇法了解多D
你又加 我又加 super!
中國人個胃能夠完主消化樹皮 草甚至皮革
世界行美元本位
美國講信用
唔可信既國家 貨幣都唔會有人想要
所以人仔要美元
點樣拎美元就靠香港
羸就羸梗架啦
差在要點樣羸得令人信服, 而唔係支那個種夾硬黎恰鳩你既感覺
宜家美國拎住香港關係法 + 人權法
時機一到就會做野
因為 美國控制住 SWIFT...
糧食畝產量會有多少?- 錢學森
(原載《中國青年報》1958年6月16日)

“前年賣糧用蘿挑,去年賣糧用船搖,今年汽車裝不了,明年火車還嫌小!”。

這是江西井岡山農民的一首民歌。我們的土地正在農民雙手豪邁的勞動中,付給人們更多的糧食,6月12日中國青年報第一版上發表了一個動人的消息:河南省遂平縣衛星農業社繼小麥畝產2105斤以後,又有2畝9分地平均每畝打下了3530斤小麥。

土地所能人們的糧食產量碰頂了嗎?

科學的計算告訴人們:還遠得很!今後,通過農民的創造和農業科學工作者的努力,將會大大突破今天的豐產成績。因為,農業生產的最終極限決定於每年單位面積上的太陽光能,如果把這個光能換算農產品,要比現在的豐產量高出很多。現在我們來算一算:把每年射到一畝地上的太陽光能的30%作為植物以利用的部分,而植物利用這些太陽光能把空氣裡的二氧化碳和水分製造成自己的養料,供給自己發育、生長結實,再把其中的1/5算是可吃的糧食,那麼稻麥每年的畝產量就不僅僅是現在的2000多斤或3000多斤,而是2000斤的20多倍!

這並不是空談。舉一個例:今年河南有些特別豐產試驗田要在一畝地裡收160萬斤蔬菜。雖說蔬菜不是糧食,但到底是畝產160萬斤!

所以,只要我們有必需的水利、肥料等等條件,加上人們的不斷創造,產、量的不斷提高是沒有問題的。今天條件不具備,明天就會創造出來,今天還沒有,明天一定會有!
中國係一個內需好勁既國家
美國trade只係佔2-3% gpa
但係問題 好似近排跌左咁跌左0.7% 左右咁
中國已經有二百萬人失業
影響緊既係 就業問題
但係外資亦都唔可以一話換地方就換
中國係用左25年去build up呢個工業領域
好似越南咁已經開始飽和 同唔夠電
你冇飲野呀 swift 佢創出黎個喎
美國太多大愛左膠,所以Trump要落重手好多掣肘

另一邊廂,中國因為獨裁,可以要人民夾硬食死貓

所以而家目前黎睇會變左持久戰,睇邊個頂唔順先
中國人元素周期表上有嘅都食過晒
點會輸
佢仲限制人去外國留學
早排見到好似連海外CD、書籍、明星周邊都唔比入口
一畝產160萬斤蔬菜, 4蚊斤都賺六百幾萬一年
貿易戰之後就係金融戰,跟住要打香港牌啦!
之前想用稀土打擊美國點知人地根本唔稀罕
只係費事整污糟自己地方先同你買
之後支那就淨係搞下小動作背信棄義成日反口唔買呢樣個樣
大陸輸 通漲 or 債爆
只有鎖國like North Korea先有用
成個經濟體系都係美國佬設計出嚟,大陸佬要同美國佬打貿易戰大概好似online game一個課金玩家要挑戰GM咁
其實d人話美國輸只係建基於美國要睇住民意做野
支那唔使

所以呢個世界得美國個底夠厚, 即使執政黨冒住經濟衰退都夠膽打支那
中國太貪心太急進
如果慢慢發展韜光養晦根本就屈機
可惜過度發債,大興土木,又搞埋d垃圾外交
結果無增加影響力同收入不得止
仲搞到神憎鬼厭

仲有最緊要係人民品德低下
教育完全失敗
第一,美帝係莊,支共係閒。
第二,正常國家貨幣貶值有助出口,但中國人只會將資本流出,特別係佢地賺左外匯後,知道啲人仔有跌無升既情況下,佢地會唔會願意換返哂做人仔?定會逐少逐少換返基本需要?會唔會惡性循環?
其實唔係美國搞佢
係中國呢十年自取滅亡
而原因當然係中共高層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞